/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 215: Negocieri reluate și tensiuni în Rafah. Biden a oprit un transport de arme către Israel

08 mai 2024, ora 17:14

Războiul din Israel a ajuns în a 215-a zi de conflict. Forțele armate israeliene au preluat în totalitate controlul asupra punctului de trecere a frontierei de la Rafah, potrivit Evz.ro. În tot acest timp, o delegație a regimului condus de Benjamin Netanyahu  s-a deplasat în Egipt pentru a relua negocierile de încetarea a focului în Gaza.

UPDATE Guvernul pakistanez a declarat miercuri stare de urgenţă pentru a începe înmatricularea celor 26 milioane de copii de vârstă şcolară care nu sunt înscrişi în niciun fel de educaţie formală, transmite dpa. Prim-ministrul Shehbaz Sharif a anunţat că guvernul său declară în mod oficial stare de urgenţă pentru a rezolva misiunea extrem de dificilă de a readuce copiii la şcoală. Declararea stării de urgenţă permite mobilizarea de fonduri şi resurse şi include această problemă printre priorităţile guvernului.

UPDATE Situația umanitară a civililor din Fâșia Gaza se înrăutățește. Mii de oameni au fost forțați de armata israeliană să plece din orașul Rafah și să se mute în tabere care ar fi trebuit să fie mai sigure. Acolo, însă condițiile de trai sunt groaznice. În timp ce comunitatea internațională așteaptă un acord de încetare a focului, armata israeliană continuă operațiunile militare la Rafah. 

UPDATE Israelul redeschide miercuri punctul de trecere Kerem Shalom de la frontiera sa cu Fâşia Gaza, anunţă agenţia israeliană care îl administrează şi armata, relatează Reuters şi AFP. Camioanele cu ajutoare îndreptate spre Kerem Shalom din Egipt sunt deja supuse unor inspecţii de securitate în acest punct de trecere. "Camioane provenind din Egipt care transportă ajutor umanitar, în special hrană, apă, echipament pentru adăposturi, medicamente şi material medical donat de comunitatea internaţională sosesc deja la punctul de trecere", anunţă COGAT (agenţia care coordonează activităţile guvernului israelian în teritoriile palestiniene) şi armata israeliană într-un comunicat comun.

UPDATE Armata israeliană şi-a intensificat atacurile aeriene miercuri în Fâşia Gaza, unde a preluat deja controlul asupra trecerii de frontieră strategice cu Egiptul, ţara gazdă a discuţiilor „ultimei şanse” în vederea unui acord de armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor, transmite AFP. Miercuri devreme, martorii au raportat lovituri în diferite zone ale teritoriului palestinian, în special în oraşul Gaza (nord), unde spitalul al-Ahli a anunţat moartea a şapte membri ai aceleiaşi familii, al-Louh, într-un bombardament aerian.

UPDATE Punctul de trecere a fost capturat în cadrul unei „operațiuni punctuale” împotriva Hamas în „zone limitate din estul Rafah”, a precizat IDF. Israelul a insistat anterior ca prima etapă să includă doar ostatici în viață și în acest sens a redus cererea de la 40 de ostatici.

UPDATE Administraţia preşedintelui american Joe Biden a oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel, în opoziţie faţă de aparentele demersuri ale israelienilor de a invada oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei, transmite Reuters.

UPDATE Armata americană a finalizat construcţia digului temporar pentru livrarea de ajutoare în Gaza, dar condiţiile meteorologice arată că în prezent nu este sigur să se mute instalaţia, realizată din două părţi, a declarat marţi Pentagonul, transmite AFP.

UPDATE Şeful organismului de supraveghere atomică al Naţiunilor Unite, Rafael Grossi, a criticat, marţi, cooperarea "complet nesatisfăcătoare" din partea Teheranului, după ce s-a întors din Iran, unde a îndemnat liderii să adopte măsuri "concrete" pentru a răspunde preocupărilor legate de programul său nuclear, transmite AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/VIDEO/ Dragalin răspunde criticilor, după ultimul scandal în justiție: „Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni”
/VIDEO/ Dragalin răspunde criticilor, după ultimul scandal în justiție: „Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

19 mai 2024, ora 22:44

Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică atacuri masive cu 37 drone asupra Ucrainei, au anunțat forţelor aeriene ucrainene, care au precizat că le-au doborât pe toate. Zonele afectate au inclus Kievul, regiunile Viniţa, Sumî, Jitomir, Cerkasî, orașul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră. Explozii au fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei, iar în numeroase zone a fost emisă o alertă aeriană.

Cel puţin unsprezece persoane au murit duminică, 19 mai, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. Totodată, marina ucraineană a anunțat duminică, 19 mai, că a "distrus" dragorul rusesc de mine de tip Kovroveț în timpul nopții, respingând afirmațiile anterioare ale Moscovei potrivit cărora ar fi respins atacurile asupra Crimeei ocupate, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu la Digi24, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina.

UPDATE Finlanda va propune săptămâna viitoare un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia, a declarat duminică premierul, potrivit Newsweek.

UPDATE Republica Moldova are o șansă să devină membră a UE sau chiar putem ajunge la situația de reunificare, cu o singură condiție, să renunțe la Transnistria, a declarat fostul Președinte al României, Traian Băsescu, duminică, pe B1 TV, la „Check media” cu Răzvan Munteanu. „Oamenii politici uneori trebuie să înțeleagă că progresul în evoluția către Uniunea Europeană, spre exemplu, și mă refer la oamenii politici de la Chișinău, necesită sacrificii. Unul din sacrificiile pe care vor trebui să îl facă este Transnistria, pentru că Republica Moldova nu poate intra în Uniunea Europeană cu trupe ale Moscovei pe teritoriul ei”.

UPDATE Fostul comandant al forțelor armate americane în Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, consideră că armata ucraineană, prin lovirea instalațiilor militare rusești din Crimeea ocupată, privează trupele rusești de capacitatea de a folosi acest "teritoriu decisiv".

UPDATE Un sondaj publicat duminică, 19 mai, de ziarul Bild, arată că 40% dintre cetățenii germani chestionați au sugerat reducerea finanțării destinate susținerii Ucrainei în războiul cu Rusia ca una dintre soluțiile pentru bugetul Germaniei. Această țară are o prevedere constituțională care limitează capacitatea guvernului federal de a se îndatora, scrie Ziare.com.

UPDATE Ucrainenii susţin că au distrus o navă a Rusiei din Marea Neagră. Este vorba despre un dragor, specializat în îndepărtarea minelor marine, scrie ZF. "Noaptea trecută forţele de apărare ucrainene au distrus vânătorul de mine al flotei ruse de la Marea Neagră Proiect 266-M Kovroveţ", au anunţat forţele navale ale Kievului pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat duminică că este foarte îngrijorat de recenta întărire a relaţiilor diplomatice dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin, declarând că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, transmite Reuters.

UPDATE Forțele ruse au atacat Ucraina cu 37 de drone de atac Shahed-131/136, a anunțat armata ucraineană precizând că le-a doborât pe toate. Dronele au fost doborâte în regiunile Kiev, Odesa, Mikolaiv, Sumî, Vinița, Jitomir, Cherkasy și Herson.

UPDATE Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică atacuri masive cu drone asupra Ucrainei. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunile Viniţa, Sumî, Cerkasî, orașul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră, transmite DPA.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin vede în amenințarea cu migrația în masă drept o „armă” pentru a diviza și slăbi Europa, avertizează premierul Estoniei, Kaja Kallas. „Ceea ce adversarii noștri știu este că migrația reprezintă o vulnerabilitate pentru noi”, a declarat Kaja Kallas, citată de cotidianul britanic The Guardian.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram