/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea. Zelenski: Am trecut la contraofensivă

Revoluție în medicină? Inteligența artificială ar putea lupta contra unor boli, prin modificarea ADN-ului

missing
29 aprilie 2024, ora 16:53

Inteligența artificială ne-ar putea fi de mare ajutor în viitor, în lupta contra unor boli. Un startup din Berkeley, California a dezvoltat o nouă tehnologie, ce generează planuri pentru mecanisme microscopice care pot edita ADN-ul. Acestea ar fi importante în combaterea afecțiunilor, precum Alzheimer, cu o precizie și o viteză mult mai mare decât în prezent.

Descrisă recent, într-o lucrare de cercetare al Profluent, tehnologia se bazează pe aceleași metode care alimentează ChatGPT. Compania ar urma să prezinte articolul în luna mai, la întâlnirea anuală a Societății Americane de Gene și Terapie Celulară. Așa cum ChatGPT învață să genereze limbaj analizând articole Wikipedia, cărți și jurnale de chat, noua tehnologia creează noi editori genetici după analizarea unor cantități enorme de date biologice, inclusiv mecanisme microscopice pe care oamenii de știință deja le folosesc pentru a edita ADN-ul uman.

Acești editori genetici se bazează pe metode câștigătoare ale Premiului Nobel, implicate în mecanismele biologice numite CRISPR. Tehnologia bazată pe CRISPR schimbă deja modul în care oamenii de știință studiază și luptă împotriva bolilor, oferind o modalitate de a altera genele care cauzează afecțiuni ereditare, cum ar fi anemia falciformă și orbirea.

Anterior, metodele CRISPR foloseau mecanisme găsite în natură - material biologic extras din bacterii care permite acestor organisme microscopice să lupte împotriva germenilor.

„Ele nu au existat niciodată pe Pământ. Sistemul a învățat din natură să le creeze, dar ele sunt noi”, a declarat James Fraser, profesor și șef al departamentului de bioinginerie și științe terapeutice de la Universitatea California, San Francisco, care a citit articolul de cercetare al Profluent.

Speranța este că tehnologia va produce în cele din urmă editori genetici care sunt mai agili și mai puternici decât cei care au fost perfecționați timp de miliarde de ani de evoluție.

În prezent, oamenii de știință de la Universitatea Washington, de exemplu, folosesc metodele din spatele chatbot-urilor precum ChatGPT și generatorilor de imagini precum Midjourney pentru a crea proteine complet noi, pe măsură ce lucrează pentru a accelera dezvoltarea de noi vaccinuri și medicamente.

Profluent nu a supus încă acești editori genetici sintetici unor studii clinice, așa că nu este clar dacă pot egala sau depăși performanța CRISPR. Oamenii de știință au avertizat împotriva utilizării CRISPR, deoarece este o tehnologie relativ nouă care ar putea avea efecte secundare nedorite, cum ar fi declanșarea cancerului, și au avertizat împotriva utilizărilor etice, cum ar fi modificarea genetică a embrionilor umani.

Totuși, anul trecut, o echipă de cercetători din China și Australia a utilizat editorul genetic CRISPR/Cas9 pentru a găsi un antidot contra buretelui viperei, o ciupercă toxică, ce poate ucide chiar dacă este ingerată în cantități mici. 

surse: nytimes.com, sciencenews.org

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea. Zelenski: Am trecut la contraofensivă

17 mai 2024, ora 14:25

Militarii ucraineni sunt capabili să reducă numărul bombardamentelor asupra orașului Harkov, efectuate de aviația armatei de ocupație, dar pentru aceasta au nevoie de permisiunea aliaților occidentali pentru a folosi sistemele lor de apărare antiaeriană asupra țintelor aflate pe teritoriul rus. Conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului, în ultimele săptămâni avioanele rusești au atacat tot mai des Harkovul și împrejurimile sale cu ajutorul bombelor ghidate și au lansat lovituri cu rachete, cu scopul de a slăbi apărarea ucraineană și de a forța locuitorii să părăsească orașul. Și aseară, armata rusă a continuat să terorizeze orașul. Primarul Igor Terehov spune că la Harkov s-au auzit explozii și i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească adăposturile și să fie precauți.

UPDATE Guvernatorul regiunii Harkov a declarat vineri că forțele rusești sunt pe cale să distrugă orașul Vovchansk și avansează spre orașul Loukiantsi. Armata rusă a recurs adesea la distrugerea orașelor ucrainene pentru a le cuceri, precum Bahmut anul trecut și Avdiivka în februarie, folosind bombardamente masive pentru îndepărta forțele de apărare, notează France Presse.

UPDATE Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.

UPDATE Săptămâna viitoare, țările din G7 sunt așteptate să susțină inițiativa Uniunii Europene privind confiscarea veniturilor din activele rusești blocate în favoarea Ucrainei. Reuters a relatat aceste informații, citând surse. Se subliniază că statele din G7 vor susține propunerea UE în cadrul întâlnirii la nivel de miniștri ai finanțelor din 24 până în 25 mai 2024. Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a explicat că discuțiile se vor concentra asupra utilizării veniturilor provenite din activele rusești blocate, nu asupra acestor active în sine. Totuși, se menționează că orice decizie trebuie să aibă sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene și o „bază legală solidă”.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit. Aflat la Harkov, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Apărare, cu principalii comandanţi militari şi ai serviciilor de informaţii şi securitate.

UPDATE Noaptea trecută, dronele au lovit rafinăria de petrol din orașul rusesc Tuapse (regiunea Krasnodar). La fața locului a izbucnit un incendiu. Canalul de Telegram Astra a arătat imagini în care se vede cum focul și fumul învăluie rafinăria. Locuitorii locali susțin că atacul cu drone a vizat exact rafinăria din Tuapse. Cu toate acestea, reprezentanții cartierului general operativ local afirmă că a fost doar o „flacără ca urmare a căderii” unei drone pe teritoriul rafinăriei.

UPDATE În această noapte, Crimeea ocupată și Novorossiysk (regiunea Krasnodar) s-au confruntat cu un atac masiv al dronelor aeriene și a dronelor marine. La 01:30, oficialul instalat de Moscova la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că militarii resping atacul dronelor aeriene cu ajutorul armelor de foc. Curând, în oraș, s-a înregistrat o cădere parțială a curentului electric. Razvojaev a explicat că aceasta se datorează opririi unei părți a echipamentului la stația electrică „Sevastopol” - conform spuselor sale, pe aceasta au căzut fragmente ale dronelor doborâte.

UPDATE Vizita lui Vladimir Putin în China este prezentată de ambele țări ca fiind o coordonare a eforturilor pașnice, în timp ce în realitate Beijingul și Moscova se pregătesc să facă față Occidentului. Despre acest lucru scrie publicația britanică The Telegraph, analizând primele declarații ale lui Putin și Xi Jinping. „În comentariile făcute în fața camerelor înainte de începerea întâlnirilor închise, cei doi lideri au vorbit despre stabilitatea globală și rezolvarea conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina. Dar când s-au așezat la masă pentru negocieri joi dimineață, a devenit clar că nu totul era despre pace”, se menționează în articol. Publicația subliniază faptul că în Beijing, Putin a adus în special noul său ministru al apărării, Andrei Belousov. Cu toate acestea, predecesorul său, Serghei Șoigu, care a fost transferat în Consiliul de Securitate al Rusiei, face, de asemenea, parte din delegație. Alături de conducătorii Rosatom și Roscosmos.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram