/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea. Zelenski: Am trecut la contraofensivă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 209: Columbia rupe relațiile cu Israelul. Trump îl învinovăţeşte pe aliatul său Netanyahu

02 mai 2024, ora 16:23

Șeful diplomației americane Antony Blinken a sosit marți în Israel pentru a face presiuni pentru un armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, în război din 7 octombrie în Fâșia Gaza. Marţi Blinken i-a cerut mişcării Hamas să accepte "neîntârziat" propunerea de armistițiu cu Israelul asociată cu eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, pe care mișcarea palestiniană pretinde că o analizează.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între Israel şi Hamas-ul palestinian, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Preşedintele israelian Isaac Herzog a transmis joi un mesaj de susţinere comunităţilor evreieşti din întreaga lume în faţa a ceea ce el a considerat a fi o "reapariţie a antisemitismului", ca răspuns la protestele propalestiniene care s-au extins la peste 50 de campusuri din SUA, informează EFE. "Poporul Israel este cu voi", a declarat Herzog într-un discurs video înregistrat, cu tentă politică clară, potrivit EFE, în care şeful statului israelian a dat asigurări că împărtăşeşte "teama şi îngrijorarea" şi că simte "insulta, încălcarea credinţei şi ruperea prieteniei".

UPDATE Donald Trump a sugerat că Benjamin Netanyahu este responsabil pentru că nu a prevenit atacul Hamas din 7 octombrie în care au murit peste 1.200 de persoane, majoritatea civili. Potrivit fostului președinte al Statelor Unite, „mii și mii de oameni” erau la curent cu un atac terorist care, potrivit spuselor sale, „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată” înainte de a fi efectuat de aripa armată a grupării islamiste palestiniene, care a şi răpit 240 de oameni, potrivit Rador Radio România.

UPDATE Noua „jucărie de război” a Iranului este o dronă sinucigașă cu o tehnică în cel mai pur stil al păsărilor de pradă, capabilă să „pândească” pe cer și să zboare deasupra unei zone până când apare o țintă. În acel moment, se lansează asupra acesteia pentru a o distruge.

UPDATE Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins cererea făcută de Nicaragua, care solicita interzicerea trimiterii de ajutoare militare din partea Germaniei către Israel, precum și de a restabili finanțarea agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA). De altfel judecătorii au explicat că, în opinia lor, nu au fost întrunite condițiile legale pentru emiterea unui astfel de ordin și prin urmare au respins cererea cu 15 voturi pentru și unul împotrivă.

UPDATE Studenţii propalestinieni au protestat la universităţi din Marea Britanie în contextul demonstraţiilor violente din campusuri din SUA. Studenţi din Leeds, Newcastle şi Bristol au instalat corturi în afara clădirilor universitare miercuri, în semn de protest împotriva războiului din Gaza, transmite dpa. Studenţi din Bristol au declarat că au organizat acţiunea „în semn de protest faţă de complicitatea universităţii la genocidul Israelului împotriva palestinienilor, în timp ce organizaţia Apartheid Off Campus Newcastle a transmis că demonstraţia sa a avut drept scop „să evidenţieze strategia de investiţii a instituţiei şi complicitatea sa în crimele de război ale armatei israeliene din Gaza şi Cisiordania”.

UPDATE Speranțele președintelui Joe Biden de a se baza pe coaliția care l-a propulsat în Biroul Oval în 2020 sunt amenințate în contextul în care mișcarea de protest împotriva Israelului – văzută de mulți drept nu doar profund antisemită, ci și antiamericană și pro-Hamas – se răspândește în campusurile universitare americane, cu sute de arestări și confruntări violente între taberele pro-palestiniene și pro-israeliene. Problemele sunt amplificate și de faptul că partea radicală din Partidul Democrat își declară pe față susținerea pentru protestatari.

UPDATE Construcţia de către armata americană a portului artificial temporar destinat să aducă mai mult ajutor umanitar în Fâşia Gaza este finalizată la mai mult de jumătate, a anunţat miercuri Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunţat miercuri că doreşte ruperea tuturor relaţiilor diplomatice cu Israel, calificându-l pe premierul Benjamin Netanyahu drept ”genocidar”, transmite agenția AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 224: Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. „Bătălia de la Rafah”, una decisivă anunță Netanyahu

17 mai 2024, ora 10:28

Războiul din Israel a ajuns vineri, 17 mai, în a 224-a zi. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi că „Bătălia de la Rafah” va fi una „decisivă” pentru Israel, întrucât va distruge ultimele rămășițe ale grupării Hamas, cea care a pornit războiul în 7 octombrie 2023. Această bătălie, lansată la 7 mai, este „o luptă care va decide multe lucruri în această campanie”, a declarat premierul, potrivit unui comunicat, adresându-se soldaţilor din zona Rafah. Bătălia nu vizează „numai batalioanele rămase” ale Hamas, ci şi „lacunele şi rutele de aprovizionare” ale acestora.

UPDATE Miniştrii de externe din 13 ţări au avertizat Israelul, într-o scrisoare, împotriva unei vaste ofensive militare în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, informează vineri DPA, citând o relatare din presa germană, transmite Agerpres. Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung scrie în ediţia sa de vineri că semnatarii scrisorii au cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru populaţia palestiniană. Toţi miniştrii de externe din ţările care fac parte din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) au semnat scrisoarea de patru pagini datată miercuri, cu excepţia Statelor Unite.

UPDATE Africa de Sud a cerut Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să ordone de urgență Israelului să pună capăt asaltului de la Rafah, să oprească campania militară din Gaza și să permită accesul anchetatorilor și jurnaliștilor internaționali în teritoriu, transmite The Guardian. În cadrul unei audieri la tribunal, avocații Africii de Sud au extins o solicitare scrisă pentru ca judecătorii să emită un ordin de urgență pentru a opri ofensiva în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza.

UPDATE Federația palestiniană de fotbal a cerut vineri suspendarea „imediată” a Israelului din FIFA, instanța care conduce fotbalul mondial, transmite agenția AFP. „Mingea este în terenul vostru”, a declarat Jibril Rajoub, i-a transmis președintele Federației Palestiniene de Fotbal omologului său de la Fifa, Gianni Infantino, cu ocazia congresului său care se desfășoară la Bangkok. Federația israeliană de fotbal (IFA) a calificat solicitarea palestiniană de suspendare a FIFA drept o „încercare cinică” de a „dăuna fotbalului israelian”.

UPDATE Publicația americană New York Times a relatat că Hamas plănuia să înființeze o bază secretă în Turcia, astfel încât militanții să poată opera atacuri împotriva israelienilor din diferite state din regiune. Informațiile au fost preluate din documentele confiscate de IDF de la militanții Hamas din Gaza. Trupele lui Benjamin Netanyahu au extins operațiile militare din Rafah. Aproximativ jumătate de milion de persoane au fost evacuate din orașul palestinian, arată datele furnizate de ONU. Cu toate că strategia IDF a dat roade, în sensul că un comandant Hezbollah a fost lichidat în sudul Libanului, acțiunea armatei israeliene este intens criticată de plan internațional. De asemenea, alți 15 militanți Hamas au fost eliminați în urma bombardamentelor recente din Gaza.

UPDATE Executivul american a notificat marți Congresul că va livra Israelului arme în valoare de aproximativ un miliard de dolari, a aflat AFP din surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce Joe Biden amenințase că va limita ajutorul militar american aliatului său legat de Rafah. Congresul mai trebuie să aprobe livrarea de arme, a spus un oficial american, o sursă parlamentară indicând că suma totală este de aproximativ 1 miliard de dolari.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram