/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Programul Erasmus împlinește 30 de ani și va avea o aplicație proprie pentru smartphone-uri

missing
13 iunie 2017, ora 15:48

Această aplicație va permite studenților „să urmărească modul în care avansează diverse demersuri administrative, înainte, în timpul și după sejurul lor în străinătate”, dar și „să împărtășească opinii și să voteze pentru consiliile lor preferate, pentru a-i ajuta pe alții să se integreze în populația locală”, a explicat executivul european într-un comunicat.

„Erasmus reprezintă un răspuns bun în fața prostiei egoismelor naționale și în fața replierii în sine”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia unei ceremonii organizate în hemiciclul Parlamentului din Strasbourg pentru a celebra împlinirea a 30 de ani de la debutul programului Erasmus — cu prezența simbolică a 33 de participanți la acest program, câte unul din fiecare țară participantă.

„Fiecare euro pe care îl investim în programul Erasmus este ´o investiție în viitor — viitorul unui tânăr și al ideii noastre europene´”, a adăugat șeful executivului european, vorbind despre acest proiect inovator, considerat programul european ce a avut cel mai mare succes.

“Potrivit zvonurilor neoficiale, se vorbește chiar despre un milion de ‘bebeluși Erasmus’. Comisia nu este responsabilă de acest lucru, dar mă felicit pentru această formă de creștere comună europeană”, a adăugat Jean-Claude Juncker.

Creat pe 15 iunie 1987, programul Erasmus permitea, la origine, doar studenților să plece în străinătate pentru a studia timp de un an. Însă programul nu a încetat să se extindă, crescând de la 11 țări înscrise la început la 33 de țări participante. De acum înainte denumit “Erasmus+”, programul se adresează și elevilor de școală primară și generală, liceelor profesionale și tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

„Viitorul înseamnă să permitem fiecăruia să trăiască această experiență, chiar dacă familia sa nu are mijloacele financiare pentru a-l însoți”, a subliniat eurodeputata germană Petra Kammerevert, responsabilă pentru educație în cadrul Parlamentului European. UE alocă un total de 14,7 miliarde de euro programului “Erasmus+” pentru perioada 2014-2020, reprezentând 1,5% din bugetul comunitar, dar “pe viitor, va trebui să țintim spre un nivel de 3%”, a adăugat ea.

Pe lângă cele 28 de țări membre în UE, programul “Erasmus+” include Turcia, Macedonia, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

„După Brexit, sperăm că Marea Britanie va rămâne în Erasmus, este esențial”, a comentat, marți, reprezentantul Parlamentului European pentru negocierile cu Londra, Guy Verhofstadt. „Acest aspect trebuie să fie o prioritate în negocierile cu britanicii”, a adăugat el.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram