Banca Națională își propune să pună în circulație monede în valoare de 1 și 2 lei pentru a înlocui bancnota de un leu, din motiv că aceasta se uzează foarte repede și ciclul lor de viață este foarte mic.

Despre acest proiect, care se află încă la nivel de discuție, a comunicat Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune.

„Am încercat să ne gândim cât ar costa să imprimăm bancnote, ne-am dat seama că e foarte scump, valoarea lor nominal fiind foarte mică. Avem un proiect în care ne gândim să introducem și niște monede, cu valoare nominală de 1 leu și 2 lei, dar este la nivel de discuție. Am observat că bancnotele de 1 leu se uzează foarte repede și ciclul lor de viață este foarte mic. Nu respectă foarte multe criterii de securitate, iar pentru a emite bancnote cu nivel de securitate mai mare, ele sunt prea ieftine ca valoare nominală ca să facem acest lucru. Una din soluții, una din recomandările FMI, pentru securitatea monedei naționale ar fi introducerea uneia cu un nominal de 1 leu sau chiar de 2 lei, pentru că nici nu există astăzi o diviziune de 2 lei. Dar este doar un proiect, discutăm, spre eu în această vară conceptul, și dacă reușim să vedem că este unul fiabil, vom merge înainte”, a explicat acesta.

Banca Națională a înaintat propunerea Guvernului, însă se pare că acesta nu este de acord. „Am început să purtăm o discuție cu Guvernul, dar am simțit o anumită reticență. Rolul nostru este să îi convingem, să le explicăm, le vom explica și jurnaliștilor și agenților economici”, a mai adăugat acesta.

Declarațiile Guvernatorului cu privire la acest proiect, le puteți urmări de la minutul 56:39.

Menționăm că, în prezent, în circulație sunt puse monede cu valoare nominală 1, 5, 10, 25 și 50 de bani.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!