În prezent moldovenii dețin peste 250 milioane de bancnote dintre care 78 milioane sau 34% din ele sunt bancnotele de „1 Leu”, notează, pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În lume, producerea unei bancnote în lume variază de la 2 până la 5 cenți.

De menționat că, durata de viață a unei bancnote variază de la mai puțin de un an pentru bancnotele de „1 Leu”, la 3-5 ani bancnotele 5, 10 lei, 5-10 ani bancnotele de 20, 50, 100 lei și mai mult de zece ani bancnotele de 200, 500, 1.000 lei.

„Dacă admitem că producerea unei bancnote de un leu are prețul minim pe piața internațională, atunci anual avem de cheltuit cu schimbarea lor în jur de 2 milioane USD, cea ce este de 3 ori mult mai mult în raport cu costurile de înlocuire a celorlalte bancnote luate toate împreună. La valoarea lor întreținerea unei bancnote de ”1 Leu” ne costă de 500 ori! mai mult decât media restul bancnotelor”, susține Ioniță.

Potrivit specialistului, introducerea în loc de bancnotă a monedei de „1 Leu” ne va reduce costurile de întreținere a banilor în numerar de cel puțin două ori.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!