Premieră politică în Serbia. La conducerea Guvernului a fost numită o femeie gay

19 iunie 2017, ora 14:18

O femeie gay a fost numită prim ministru al Serbiei marcând o dublă premieră: prima femeie și prima persoană LGBT la conducerea guvernului. Ana Brnabić, în vârstă de 41 de ani, absolventă a Universității din Hull, Anglia, este prima femeie gay prim ministru din Balcani, scrie TOTB.ro.

Numirea ei vine în aceeași săptămână în care Leo Varadkar a fost ales primul prim ministru gay din Irlanda.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat joi seara numirea Anei Brnabić, o tehnocrată, descriind-o ca fiind “muncitoare, cu calități profesionale și personale”.

Brnabić a intrat în politică abia anul trecut când a devenit primul ministru gay, conducând ministerul pentru administrație publică. A studiat în Statele Unite și a absolvit marketing Anglia în 2001, înainte de a se întoarce în Serbia pentru a lucra în proiecte de dezvoltare a energiei eoliene.

Goran Miletić, activist pentru drepturile omului și organizator la Belgrad Pride, a comentat: “Chiar și în unele țări occidentale ar fi o veste mare și un semnal pozitiv dacă o persoană gay ar devenit prim ministru sau ministru. E chiar și mai important într-o țară unde 65% din oameni cred că homosexualitatea e o boală și 78% cred că homosexualitatea nu ar trebui manifestată în afara casei. Numirea unei lesbiene nu poate fi decât un mesaj pozitiv”.

Serbia se pregătește pentru intrarea în Uniunea Europeană în timp ce menține o relație apropiată cu Rusia și investește în prietenia cu Beijingul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram