/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Regele Arabiei Saudite a schimbat moștenitorul tronului în plină criză. Iată cine este noul succesor

missing
21 iunie 2017, ora 11:03

Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman și până miercuri vice-prinț moștenitor, a fost promovat moștenitor al tronului Arabiei Saudite, în locul vărului său, prințul Mohammed bin Nayef.

În vârstă de 31 de ani, el devine astfel vicepremier și își păstrează portofoliul apărării și celelalte funcții deținute, potrivit decretului regal publicat de agenția de știri saudită SPA.

Televiziunea de stat a anunțat ulterior că Mohammed bin Nayef i-a jurat supunere noului prinț moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman.

Devenit omul forte al regatului saudit, tânărul Mohammed bin Salman își confirmă astfel ascensiunea fulminantă de la numirea sa ca ministrul al apărării, apoi ca vice-prinț moștenitor după urcarea pe tron a tatălui său, la începutul lui 2015, și decesul fratelui său vitreg Abdallah.

Prințul Mohammed bin Nayef, timp de mai mulți ani șeful contraterorismului saudit și cel care a pus capăt unei campanii de bombardamente a Al-Qaida în 2003-2006, a fost eliberat din toate funcțiile, precizează decretul menționat.

Numirea noului prinț moștenitor a fost aprobată de 31 din cei 34 de membri ai Consiliului de loialitate, creat printr-o reformă a modalităților de succesiune introdusă în 2006 pentru a asigura tranziția pașnică de putere în această monarhie ultraconservatoare din Golf. Regele a convocat Consiliul pentru miercuri seară la Mecca, pentru a depune în mod public jurământul de loialitate către prințul moștenitor.
Anunțul neașteptat al numirii unui nou prinț moștenitor survine după doi ani și jumătate de schimbări majore în Arabia Saudită, care și-a surprins aliații în 2015 declanșând un război aerian în Yemen, reducând subvențiile extrem de generoase și propunând în 2016 privatizarea parțială a companiei petroliere de stat Aramco.

Anul trecut, Mohammed bin Salman — sau ”MBS”, așa cum este cunoscut — a anunțat schimbări majore menite să pună capăt ‘dependenței’ regatului de petrol, în cadrul campaniei sale de a răspunde provocărilor sistemice cu care se confruntă Arabia Saudită.

Pentru mulți saudiți, aceste schimbări sunt indisolubil legate de persoana prințului Mohammed, ale cărui fotografii decorează pereți, geamuri de automobile și panouri de reclame de pe întreg teritoriul țării, și care și-a asumat o sumedenie de prerogative. Ca ministru al apărării, răspunde de unul din cele mai mari bugete militare din lume și este responsabil de aventura militară fără precedent a Arabiei Saudite în Yemen.

El prezidează de asemenea Consiliul pentru Afaceri Economice și Dezvoltare (CEDA), un grup de miniștri care se reunesc săptămânal și monitorizează toate politicile economice și sociale, precum cele din educație, sănătate și locuințe.

Prințul Mohammed mai conduce Aramco, fiind primul membru al familiei conducătoare saudite care supervizează în mod direct compania petrolieră de stat, rezervată mult timp tehnocraților obișnuiți.

Regele Arabiei Saudite și-a desemnat alt moștenitor

Prințul Mohammed bin Salman a fost desemnat prin decret regal moștenitor al tronului Arabiei Saudite, în locul prințului Mohammed bin Nayef, a anunțat miercuri agenția de știri saudită SPA, preluată de Reuters.

Noul moștenitor este fiul regelui Salman bin Abdulaziz al-Saud. Cel înlocuit din linia de succesiune este nepotul suveranului saudit; el fusese numit moștenitor în 2015.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram