/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ O serie de instituții media recurg la manipulare și folosesc un limbaj discriminator în materiale

missing
22 iunie 2017, ora 15:06

Printre subiectele monitorizate de experta media Viorica Zaharia se numără condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare, părăsirea majorității parlamentare de către deputatul liberal Lilian Carp, adoptarea în prima lectură a proiectelor de modificare a sistemului electoral, precum și Marșul solidarității „Fără frică!”.

Potrivit Vioricăi Zaharia, posturile Publika TV și Prime au favorizat în știrile lor Partidul Democrat, recurgând la diverse tehnici de manipulare, precum prezentarea selectivă a faptelor, distorsionarea mesajului surselor, ajungându-se până la falsificarea declarațiilor acestora, și etichetarea. Postul Accent TV a făcut partizanat în favoarea Partidului Socialiștilor, fapt constatat în special în știrea referitoare la adoptarea proiectului de lege privind introducerea sistemului de vot mixt. De asemenea, a folosit exagerarea faptelor și distorsionarea mesajului surselor prin trunchierea declarațiilor. În același timp, Sputnik.md a folosit un limbaj discriminator și la adresa minorităților sexuale, impunând, în știri, o atitudine de condamnare a acestui grup social.

CJI le recomandă instituțiilor media și jurnaliștilor să renunțe la practica selectării faptelor reflectate în știri în funcție de interesele proprietarilor și îi îndeamnă să informeze publicul echidistant, fără a proteja sau a promova imaginea unui partid ori lider politic. Membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului li se recomandă să urmărească programele de știri TV produse în R. Moldova și să se autosesizeze pentru a penaliza falsurile și alte acțiuni manipulatoare ale jurnaliștilor, care constituie încălcări ale Codului Audiovizualului. Pentru Consiliul pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității recomandarea e să monitorizeze modul în care presa reflectă evenimentele referitoare la grupurile sociale vulnerabile la discriminare, pentru a sancționa derapajele de la normele referitoare la interzicerea propagării stereotipurilor și a limbajului discriminator.

CJI va continua monitorizarea mass-mediei, iar consumatorii de presă sunt îndemnați să se informeze din mai multe surse, pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și manipulatoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram