/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Siegrifiied Mureșan, eurodeputat: Prietenia lui Dodon cu Putin afectează factura de gaz a Moldovei

23 iunie 2017, ora 15:10

Siegrifiied Mureșan susține că factura anuală pe care Republica Moldova o achită Rusiei în schimbul livrărilor de gaz este de 400 de milioane de euro. Prețul mediu plătit de Republica Moldova pe 1.000 de metri cubi este, în medie, cu 20% mai scump decât cel pe care îl achită, de exemplu, Germania către Gazprom, conform datelor apărute în presa din Federația Rusă și din Republica Moldova.

Aceasta este diferența dintre Federația Rusă, al cărei prieten atât de devotat se arată președintele Igor Dodon, și Uniunea Europeană. Federația Rusă vrea o Republică Moldova dependentă de importurile sale de gaze și profită de acest lucru solicitând un preț cu 20% mai mare decât Germaniei, deși situația economică a cetățenilor moldoveni este mult mai precară decât a germanilor. Pe de altă parte, Uniunea Europeană dorește să aibă în Republica Moldova un partener egal și stabil și, de aceea, o ajută cu fonduri nerambursabile”, susține politicianul.

În perioada 2007 – 2015, Republica Moldova a primit ajutoare financiare europene  în valoare totală de 782 de milioane de euro.

Din Bugetul multianual al UE pentru anii 2014 – 2020, am alocat Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 742 de milioane de euro. Totodată, Uniunea Europeană ajută Moldova să scape de dependența de gaz dinspre Rusia și cofinanțează, împreună cu România, construirea Gazoductului Iași – Ungheni și Ungheni – Chișinău. Tot UE, ca un adevărat prieten și partener al Republicii Moldova, a ridicat cotele la importul de fructe şi a eliminat complet cotele la importul de vinuri din Republica Moldova atunci când Federația Rusă a interzis importul acestor produse. Este clar pentru oricine că adevăratul prieten al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, și nu Federația Rusă”, a mai adăugat eurodeputatul român.

Siegfried Mureșan este un economist și om politic român, deputat european din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP). În anul 2014 a candidat la alegerile europarlamentare, iar în urma alegerilor a reușit să obțină un mandat de cinci ani în Parlamentul European.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram