Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, despre organizarea consultațiilor publice privind conceptul monedelor de 1 și 2 lei, precum și despre organizarea unui concurs public pentru elaborarea design-ului monedelor.

Banca Națională a Moldovei intenționează să pună în circulație moneda de doi lei și să schimbe bancnota de un leu cu o monedă de aceiași valoare. „Ne interesează cum va arăta această monedă și vrem să ne consultăm cu cetățenii”, a menționat Sturzu.

Orice persoană poate participa la concursul lansat. Doritorii pot expedia o schiță din domenii relevante cu argumentarea și descrierea tematicii. Schița va fi realizată pe o foaie A4 și expediată pe e-mail-ul Băncii Naționale, până la data de 4 august. După expirarea acestui termen vor fi selectate șase schițe, iar ulteoror, probabil, două dintre acestea vor fi materializate.

Cele mai bune idei vor fi premiate cu monede de valoare: Pentru locul I – o monedă de argint „20 de ani de la fondarea monedei moldovenești”, locul II – moneda de argint „1900 de ani de la înființarea Columnei lui Traian” și locul III – monedă de argint „Cetatea Soroca”.

Bancnota de 1 leu va circula concomitent cu moneda de 1 leu, până la epuizarea acestora.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!