Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, CEDA, cu suportul financiar al Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) lansează Programul de Granturi pentru absolvenții Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic. Prin programul său de donații mici/granturi în echipament, CEDA oferă asistență tinerilor la iniţierea unor afaceri mici (start-up) sau pentru dezvoltarea unor afaceri ale lor aflate la o etapă incipientă.

Cine poate să aplice la programul de granturi?

 1. Tinerii care absolvesc în acest an o instituţie de învăţământ profesional tehnic (Centru de Excelență, Școală Profesionale  sau Colegiu) și:
 • au studiat disciplina „Bazele antreprenoriatului”;
 • au elaborat un plan de afaceri și l-au prezentat la nivel instituțional.
 1.  Tinerii care au absolvit o instituţie de învăţământ profesional tehnic în anii precedenți și:
 • au studiat disciplina „Bazele antreprenoriatului” sau au participat la un curs de antreprenoriat  desfășurat în cadrul proiectului și au elaborat  un plan de afaceri, sau
 • doresc să participe la un curs de antreprenoriat pentru a elabora un plan de afaceri cu intenții argumentate de a porni ulterior la realizarea acestuia.

Pentru obţinerea unui grant este necesar de a depune următoarele documente:

 1. Cererea de participare la programul de granturi completată şi semnată. Cererea poate fi descărcată AICIFormular de aplicare la Grant
 2. Copia buletinului de identitate.
 3. Copia documentului ce confirmă absolvirea instituției.
 4. Planul de afacere cu toate anexele.
 5. Copia documentului care atestă dreptul de a folosi spaţiul/terenul, unde se va desfăşura activitatea
 6. Licenţă, autorizaţie (după caz)
 7. Oferte de preț pentru utilajul solicitat, necesar desfăşurării activităţii, de la cel puţin 2-3 furnizori

Echipamentul va fi oferit în folosinţa temporară şi va trece în proprietatea beneficiarului doar în urma unei vizite de monitorizare la 3 luni din data primirii echipamentului, prin care se va verifica dacă afacerea este operaţională şi dacă echipamentul este folosit doar în cadrul afacerii şi nu în alt scop.

CEDA își rezervă dreptul

 1. De a lua înapoi utilajul, în cazul nerespectării cerinţelor contractului.
 2. De a face vizite de monitorizare și primi informaţii referitor la volumul vânzărilor.
 3. De a publica informații și fotografii privind desfășurarea activității.

Valoarea maximă a grantului  – 1.350 €. Beneficiarului de grant vine cu o contribuție proprie la realizarea planului de afaceri în mărime de minimum 10% din suma grantului în bani sau în natură.

Granturile sunt oferite grație suportului financiar acordat de către Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și sunt administrate de către CEDA  în cadrul proiectului MEEETA IV.

CENTRUL PENTRU EDUCAŢIE ANTREPRENORIALĂ ŞI ASISTENŢĂ ÎN AFACERI (CEDA)  promovează activitatea antreprenorială ca o modalitate alternativă de integrare pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ profesional tehnic.

Pentru întrebări și informații suplimentare ne puteţi  contacta prin:  tel. fix: 022 885425, 079002848 sau e-mail: oficiu@ceda.md ; Asociația Femeilor de Afaceri (Bălți): tel. 0231 60895: 0691 13950, sau e-mail: afabalti@yahoo.com ; pugat@mail.ru .

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!