/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Avocații Baroului Chișinău ar putea declanșa o grevă generală în semn de protest

missing
29 iunie 2017, ora 00:43

Adunarea Generală a Baroului Chișinău își exprimă îngrijorarea sa cu privire la degradarea dramatică a situației ce ține de aplicarea excesivă de către instanțele judecătorești a măsurilor preventive excepționale sub formă de arest și arest la domiciliu. În acest sens, majoritatea absolută a avocaților Baroului Chișinau a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău, ca să fie revizuită această practică în sensul diminuării aplicării măsurilor excepționale.

„În pofida obligațiilor convenționale, constituționale și legale ce revin instanțelor de judecată, avocații Baroului Chișinău constată cu profundă consternare faptul că judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au menirea să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepționale sub formă de arest sau arest la domiciliu, pe de o parte sistemic resping recursurile avocaților, iar pe de cealaltă parte, sistemic admit recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucție”, menționează Emanoil Ploșniță, decanul Baroului Chișinău.

„Se creează impresia că în astfel de procese rolul avocatului se reduce la simpla prezență pentru a crea aparența unui proces echitabil. Or, instituția avocaturii este unul din pilonii de bază fără de care nu este posibilă asigurarea respectării drepturilor fundamentale.”, mai adaugă decanul Baroului.

În aceste condiții, avocații Baroului Chișinău au înaintat astăzi un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău prin care solicită:

1. Renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu și admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate;
2. Redarea caracterului excepțional al măsurilor preventive – arestarea și arestul la domiciliu;
3. Restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.

Avocații Baroului Chișinău au cerut admiterea solicitărilor enumerate mai sus în termen de 15 zile, în caz contrar aceștia și-au rezervat dreptul la declanșarea unei greve generale a avocaților Baroului Chișinău, manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest și de arest la domiciliu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram