/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ce zic consilierii despre ședința CMC convocată de primarul general?

29 iunie 2017, ora 00:15

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din CMC, Ion Ceban, pune la îndoială legalitatea convocării ședinței de către primarul aflat în arest la domiciliu și amintește că pentru joi, 29 iunie, ședința CMC a fost convocată de o treime din consilieri și este propusă o ordine de zi. Întrebat despre cele două candidaturi propuse de către Dorin Chirtoacă pentru funcția de primar – liberalii Mihai Moldovanu și Valeriu Munteanu – Ceban a spus că „unul a făcut bazaconii la Direcția sănătății, iar altul la ministerul mediului”. „Putem vorbi despre tot ce vreți, dar numai nu despre integritate în cazul acestor două persoane”, a opinat alesul local.

Președintele fracțiunii Partidului Liberal, Ion Cebanu, a menționat că fracțiunea PL va participa la ședința de vineri. Cât despre absența liberalilor de la ședințele anterioare anunțate de o treime din consilieri, Ion Cebanu a declarat că acestea nu au fost convocate legal. Referitor la numirea viceprimarilor, consilierul a spus că aceste propuneri se fac în contextul deblocării situației și fracțiunea va susține candidaturile.

Consilierul fracțiunii Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă”, Veaceslav Bulat, a spus că decizia referitor la participarea la ședință urmează să fie luată la ședința fracțiunii. Cât ține de numirea viceprimarilor, Veaceslav Bulat consideră că este prea târziu. Primarul general, abia în al zecelea an de mandat, vine pentru prima dată în Consiliu cu propuneri de candidați. „Nu cred ca CMC va susține cele două candidaturi atât timp cât vin doar din partea PL. În CMC sunt cinci fracțiuni și consilierii neafiliați. Chiar dacă se face abstracție de socialiști, oricum candidații la funcția de viceprimar ar trebuie să vină de la mai multe fracțiuni”, crede consilierul.

„Din arest la domiciliu, Chirtoacă savurează cadoul lui Plahotniuc pentru Ghimpu – noua legea cu privire la municipiul Chișinău. Primarul poate desemna pe cine dorește viceprimar, chiar și pe paznicul Parcului Urban de Autobuze. Simplu: dacă de două ori CMC-ul eșuează să aprobe candidaturile viceprimarilor, atunci primarul îi numește prin dispoziție”, a comentat consilierul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Ilian Cașu.

Consilierul Partidului Liberal Democrat, Adrian Culai, a spus că va participa la ședința convocată de primar. Referitor la candidaturile propuse pentru funcția de viceprimari, acestea urmează să fie examinate în cadrul ședinței.

Consilierul Partidului Democrat, Liviu Oboroc, a declarat că cele două candidaturi sunt o surpriză și deocamdată nu a analizat argumentele pro sau contra. Urmează să fie consultată organizația municipală a PDM. În ceea ce ține de momentul în care vin propunerile de numire a viceprimarilor, consilierul a menționat că este „o încercare a primarului de a avea ceva suport pe linie de partid în cadrul Primăriei”.

Referindu-se la cele două candidaturi propuse, consilierul neafiliat Ion Ștefăniță spune că ar fi o greșeală dacă Partidul Liberal „ar merge pe acest egoism liberal”. În opinia sa, partajarea muncii trebuie să o facă și cu alți colegi, pentru că mai sunt și alte fracțiuni sau chiar persoane din afară care ar putea să se implice în administrarea urbei.

Municipiul Chișinău are patru funcții de viceprimari, trei dintre care sunt vacante. În prezent o singură funcție de viceprimar este executată de către Nistor Grozavu, care este cercetat penal sub control judiciar în dosarul parcărilor cu plată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram