/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Recomandări pe timp de caniculă: Evită băuturile alcoolice și fă mai puțin efort fizic în timpul zilei

missing
29 iunie 2017, ora 00:22

Prognozele Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru următoarele zile nu sunt tocmai îmbucurătroare, or, se anunţă temperaturi maxime de până la 380C, fenomen ce poate afecta sănătatea populaţiei, îndeosebi a persoanelor care suferă de boli cardiovasculare cronice.

În scopul profilaxiei acutizării maladiilor cronice şi a insolaţiei, pentru a evita şi a minimiza efectul negativ al caniculei, Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău recomandă următoarele măsuri:

Pentru populaţie ->

– limitarea duratei plimbărilor şi a băilor solare, evitarea deplasărilor, a expunerii la soare, a efortului fizic intens între orele 10.00 – 18.00;
– purtarea hainelor din fibre naturale, de culori deschise, cu mânecă lungă şi acoperirea capului cu chipiuri, pălării;
– temperatura apei duşului – moderată;
– supravegherea în continuu a copiilor, evitarea închiderii acestora în automobile;
– consumul în mediu a 2 – 3 litri de apă plată nu prea rece, a ceaiurilor călduţe, a fructelor şi a legumelor proaspete (mai ales a crudităţilor);
– evitarea băuturilor alcoolice, inclusiv a berii şi a celor ce conţin cofeină;
– limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale;
– acoperirea pe interior a geamurilor expuse la soare, menţinerea tuturor geamurilor închise pe parcursul zilei, aerisirea încăperilor dimineaţa devreme sau seara târziu, utilizarea curenţilor de aer, reglarea aerului condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.

Pentru angajatori ->

– în cazul temperaturilor caniculare, asigurarea angajaţilor cu apă potabilă în volum de 1,0 – 2,5 l şi o pauză de 2 – 6 ore în perioada zilei de maximă temperatură;
– în cazul în care temperatura în mediul ocupaţional nu poate fi redusă până cea optimă (260C – 280C), activitatea este interzisă, cu excepţia serviciilor de urgenţă.

Pentru administraţia publică locală ->

– organizarea în locuri publice aglomerate a punctelor de distribuire gratuită a apei potabile şi de acordare a primului ajutor;
– interzicerea temporară a organizării oricăror activităţi sub cerul liber între orele 10.00 – 18.00;
– informarea populaţiei despre pericolul insolaţiei pentru sănătate şi măsurile de precauţie în perioada caniculei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram