/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Reprezentanții societății civile nu vor participa la dezbaterile privind schimbarea sistemului electoral

missing
30 iunie 2017, ora 14:19

Reprezentanții organizațiilor susțin că în ultimele luni și-au exprimat opinia și în scris și sub forme de analize și proteste, iar autoritățile nu i-au ascultat.

„Noi am decis să nu participăm la aceste dezbateri pentru că nu sunt dezbateri adevărate. Acest eveniment poartă toate semnele unei consultări mimate, așa cum am văzut nu o singură dată. Autoritățile noastre foarte des nu fac consultări pentru a găsi o soluție bună, ci doar pentru o bifă. Noi ne-am expus opinia nu o singură dată. Suntem absolut convinși că e o decizie proastă ce comportă riscuri de corupție politică și dezavatajează multe părți ale societății. Acest poriect avatanjează practic două partide care sunt la guvernare. Asta înseamnă că aceasta nu este o inițiativă care va duce la dezvoltarea democrației”, a declarat activistul civic Dumitru Alaiba.

Potrivit organizatorilor conferinței de presă, Comisia de la Veneția a dat un avixznegativ proiectului de modificare a sistemului electoral încă în 2014. Anul acesta Comisia le-a explicat celor din PD și PSRM încă o dată că nu este oportună schimbarea sistemului electoral atunci când sunt alte probleme ce trebuie rezolvate.

„Noi putem dezbate numai probleme reale și cu respectarea legislației în vigoare. Când vorbim de sistemul electoral, sunt șase adrese ale Curții Constituționale care au fost transmise Parlamentului în decembrie 2016, unde se atrage atenția la problemele reale: finanțarea netransparentă a partidelor, manipularea în presă, cumpărarea electoratului, implicarea biserii în alegeri etc. Acestea sunt problemele ce trebuie să fie dezbătute. În acest sens, în februarie, mai multe ONG-uri au transmis o adresare la Parlament ca să fie constituit un grup de lucru care să se ocupe de rezolvarea acestor probleme, iar guvernarea a ignorat cererea”, susține expertul în economie, Sergiu Tofilat.

Pentru ca mesajul să ajungă și la guvernare, cei de la Promo-LEX vor transmite opinia societății civile în cadrul dezbaterilor ce vor avea loc la Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram