/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Pericolul tranzacțiilor online. Anual în Moldova, zeci de oameni cad în plasa hackerilor

missing
30 iunie 2017, ora 19:13

Acest bărbat iși gestionează propria afacere de opt ani. Aduce în Republica Moldova diverse produse alimentare din Europa, Canada, America. Și cum distanțele sunt mari, internetul le scurtează. Discuțiile au loc prin intermediul poștei electronice, iar tranzacțiile se realizează online. Într-o zi, însă, lucrurile au luat o cu totul alta turnură.

„Am trimis o mașină să preia marfa. După ce banii așa și nu au ajuns la intermediar,  iar mașina stătea parcată la  porțile depozitului, am început să ne facem griji și să ne întrebăm: de ce nu a primit banii?”, menționează tânărul.

20.000 de dolari au fost transferați într-un alt cont, după ce hackerii s-au dat drept intermediarul care urma să livreze comanda.

„Am mai citit încă odată e-mailul. Am verificat swift-ul și am găsit greșeli. I-am întrebat pe angajații băncii cum de au putut să comită asemenea greșeli. Ei ne-au spus ca nu este swift-ul lor. Când ne-am dat seama că swift-ul a fost modificat, am înțeles  că banii au ajuns în altă parte”.

După ce banca l-a anunțat că nu poate să intervină, antreprenorul a mers la Procuratura Generală, unde spune că a dat peste piedica numită birocrație.

„Așa și nu am primit o confirmare că ne vor ajuta. Poate noi trebuie să ne prezentăm  sau ei să vină la noi să afle ce s-a întâmplat?!”, spune victima.

În lipsa unui răspuns clar din partea autorităților competente, bărbatul  a încercat personal să dea de urmele hoților virtuali, dar fără succes. Banii fuseseră deja transferați într-un cont din Marea Britanie: „Știind că suntem mințiți, am continuat să vorbim cu acei escroci. Noi am încercat să ne legăm poate de o adresă, cu gândul că cineva va dori să ne ajute, noi să le arătăm că mai ținem legătura cu ei, dar a trecut prea mult timp”.

Procesul este unul complex, spun responsabilii de la investigarea crimelor informatice, așa că totul poate să dureze mai mult de un an. Experții spun ca doar în 20 la sută din cazuri se reușește recuperarea parțială a banilor.

„Toate aceste atacuri sunt efectuate din exterior. Reieșind din faptul că legislația procesual penală de la țară la țară diferă, este un proces mult mai lung”, susține Iurie Cațer, șef Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice.

Pentru a nu cădea în plasa hackerilor, o singură regulă trebuie respectată: sistemul de operare să fie unul licențiat. Anul trecut, în Republica Moldova au fost raportate nouă cazuri de spargeri ale adreselor electronice, în urma cărora banii au ajuns în alt cont decât cel dorit. Cea mai mare sumă –  aproape 100.000 de euro. Numărul crimelor online ar fi mai mare, spun oamenii legii. Și asta pentru că prea puține victime scriu plângere la poliție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram