Deputații au votat în două lecturi, în ședința din 30 iunie, un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de raportare financiară prin lansarea unei platforme unice de raportare pentru Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, transmite IPN.

În prezent, agenții economici care au persoane angajate sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite privind plățile salariale, impozitele aferente și unele aspecte ce țin de relațiile de muncă. Un șir de date se dublează, iar agenții economici trebuie să interacționeze cu trei entități de raportare diferite, rapoartele fiind prezentate în diferite perioade.

În acest sens, s-a decis ca cele cinci rapoarte să fie substituite cu unul singur – FSIC16. Agenții economici nu vor prezenta rapoarte distincte către Serviciul Fiscal, CNAS sau CNAM. Vor prezenta un singur raport lunar, până la data de 25 a fiecărei luni, către Serviciul Fiscal de Stat.

Se estimează că stabilirea unui raport unificat va reduce cu 40% volumul datelor prezentate. Totodată, amendamentele prevăd eliminarea carnetului de muncă și obligația agenților economici să prezinte statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!