Spitalul Raional Călărași urmează să fie vizat într-o hotărâre a CEDO, după ce familia căreia i s-a schimbat la naștere copilul a decis că nu este mulțumită de dreptatea ce li s-a făcut acasă. Dosarul a pornit acum șapte ani, iar Curtea Supremă de Justiție a stabilit că familia care a crescut timp de 16 ani un copil care nu a fost al lor merită despăgubiri de doar 50.000 de lei, informează e-sanatate.md.

Spitalul din Călărași a fost acționat în judecată în 2010 de către Tudor Bulmaga, însă dosare similare au fost pornite paralel și de către părinții acestuia. El avea doar 16 ani când a aflat că a fost schimbat la naștere. Până aproape de majorat a locuit într-o altă familie, pe care o considera a lui.

Cazul de substituție a copiilor în care este implicat Spitalul raional Călărași este incredibil. Tânărul s-a născut la 21 aprilie 1992. Mama lui, Victoria Bulmaga născuse copilul de 4,300 kg, pe când la externare în acte era indicat că avea doar 3,250 kg şi cu câțiva centimetri mai mic. Ulterior, a fost descoperită o corectare de angajații spitalului și în conținutul documentului eliberat Măriei Spânu, celalaltă mama căreia i-a fost schimbat copilul, în care este indicată greutatea copilului cu o corecție, inițial fiind scris 3,200 kg apoi vizibil corectat în 4,200 kg. Dintr-o ordonanță a Procuraturii Călărași privind neînceperea urmăririi penale reiese că substituirea copiilor a avut loc din imprudența personalului medical al spitalului. Astfel, Tudor era copilul biologic al familiei Bulmaga, iar celălalt băiat – Andrei, și el profund afectat de cele întâmplate, era copilul familiei Spânu.

Tudor și-a trăit copilăria lângă un tată violent. Acesta își bătea soția, acuzând-o de infidelitate, căci Tudor nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea lui, Tudor a plecat în străinătate, fiind respins de rude. De acolo a fost sunat de adevărata lui familie – Bulmaga. I s-a spus că există suficiente motive pentru care să creadă că el este fiul lor. Aceștia au început să-și pună mai multe întrebări când i-au făcut pașaportul copilului lor, Andrei. Au văzut că grupa de sânge nu coincide, așa că au căutat mai multe informații la spital. Au aflat de Tudor, după ce au solicitat informații despre copiii care s-au născut în aceeași zi la aceeași maternitate.

Mai multe seturi de teste, printre care și unul ADN făcut la Londra, a confirmat substituția de copii.

Tânărul, care locuiește acum la Călărași alături de familia sa biologică, spune că a fost depusă o plângere la CEDO.

Citiți materialul integral pe e-sanatate.md .