Dis de dimineață, în parcul Catedralei din Chișinău, a avut loc al doilea târg agro-gastronomic „Summer Berry Fair”. Dacă prima ediție a fost dedicată căpșunilor, de data aceasta, vedetele ediției au fost coacăza, murele și zmeura.

La târg au participat agricultori din toate colțurile țării, inclusiv din stânga Nistrului. Și de această data pomușoarele au fost comercializate în caserole, purtând numele producătorilor care le cultivă. În astfel de caserole pomușoarele locale sunt deja disponibile și în supermarketurile din țară. Totodată, agricultorii au avut tarabe personalizate pe care a fost indicată localitatea de unde au fost aduse fructele.

Cei mai iscusiți patiseri de la Festivalul ”Mai Dulce” au venit cu mousse-uri, tarte, smothie-uri și alte deserturi, gătite din pomușoare!

Echipa K Lumea a gătit live clătite, pe care le-au servi cu miere și pomușoare locale. Cei mai pricepuți specialiști în nutriție și sănătate, le-au povestit vizitatorilor despre beneficiile consumului de pomușoare locale.

De menționat că, Asociația Pomuşoarele Moldovei a donat 45 de mii de caserole, care au fost distribuite producătorilor agricoli ce au comercializat pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile Summer Berry Fair. În același timp, producătorii de pomușoare au fost instruiți cum să asigure calitatea și siguranța alimentară în procesul de recoltate și ajutați la transportarea pomușoarelor în camionete frigorifice. La finele companiei de informare, membrii Asociaţie Pomuşoarele Moldovei, care au comercializat pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile Summer Berry Fair, vor împărtăşi experienţa acumulată cu producătorii de pomuşoare din stânga Nistrului, în cadrul unui atelier de lucru comun.

Sectorul de producere a pomușoarelor este un domeniu în dezvoltare în Moldova. Actualmente, cele mai răspândite pomușoare cultivate sunt căpșuna, zmeura, coacăza, murul, agrișul, afinele, cătina și goji. Conform statisticilor, în anul 2015 au fost înregistrate circa 3 mii hectare de suprafețe cultivate pomușoare și un volum total de producție de circa 4,7 mii tone, dintre care 83% sau 3800 de tone au fost vândute pe piața internă, iar 17% (820 tone) au fost exportate. Experții estimează până în 2021 o creștere a suprafețelor plantate cu fructe de pădure la peste 6 mii a

Un eveniment Klumea organizat pentru Asociația „Pomușoarele Moldovei”, susținut de USAID, HEKS, CCA, Uniunea Europeană și UNDP Moldova.