Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze mâine două solicitări ale procurorului general de eliberare a acordului de pornirea urmăririi penale, efectuarea unor acțiuni de urmărire penală și tragerea la răspundere penală a doi judecător.

Potrivit surselor portalului Anticoruptie.md, este vorba despre magistratul Oleg Melniciuc și fostul judecător Mihai Ciugureanu. Membrul CSM, Anatolie Țurcan, confirmă informația, precizând că judecătorii urmează a fi cercetați penal pentru „păcate mai vechi”.

Mihai Ciugureanu și-a dat demisia din sistemul judecătoresc pe 28 martie 2017. Fostul magistrat al Curții de Apel Chișinău a fost vizat anterior în mai multe investigații jurnalistice. Centrul de Investigații Jurnalistice se referea la Ciugureanu într-o anchetă care scotea la iveală schemele prin care mai multe terenuri din zone centrale ale Chișinău au ajuns în mâini private. În baza unei hotărâri judecătorești, emisă de Curtea de Apel Chișinău, instanță în care magistratul activa, Primăria Chișinău a fost obligată să-i vândă lui Ciugureanu un teren din proprietate publică. Decizia l-a costat funcția pe judecătorul care a emis-o, Grigore Zubati, care a fost demis de CSM, dar Ciugureanu a rămas nepedepsit.

Oleg Melniciuc a fost reținut marți, 27 iunie, în cadrul unui dosar deschis pentru îmbogățire ilicită. Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016, Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300.000 de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Peste trei zile, când au expirat cele 72 de ore de la reținere, Melniciuc a fost eliberat. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a explicat ulterior pentru Moldova Curată că, potrivit legii, o măsură preventivă excepțională, trebuie aplicată în cazuri excepționale, iar cazul judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de îmbogățire ilicită, nu ar fi unul excepțional. De aceea Consiliul ar fi decis prin vot să respingă demersul procuraturii de a permite arestarea magistratului.

Citește continuarea pe anticorpuție.md.