Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect cu privirea la înregistrarea dactiloscopică de stat. Astfel, toți conducătorii auto vor trebui să își lase amprentele digitale și palmare într-o bază de date ce va crea noi oportunități în identificarea persoanelor și urmelor amprentelor ridicate de la locul infracţiunilor ale căror autori sunt necunoscuţi, existând posibilitatea descoperirii infracţiunilor, inclusiv din anii precedenți.

Din 19 decembrie 2002 până în prezent, în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne au fost acumulate aproximativ 400.000 fişe dactiloscopice, aceasta fiind unica și cea mai mare bază de date cu amprente digitale din Republica Moldova.

În pofida faptului, că actul legislativ nominalizat prevedea din start dactiloscoparea obligatorie de stat a conducătorilor auto, începând cu anul 2002 pînă în prezent nu a fost prezentată nici o informație dactiloscopică în privința acestei categorii.

Conform evidenţelor existente la moment, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrați peste 1.000.000 de conducători auto.

Conform noilor prevederi normative, procedura de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constînd din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor.

Necesitatea descoperirii diferitor categorii de crime, inclusiv de rezonanţă socială sporită, actelor de terorism cu ajutorul urmelor digitale şi palmare este determinată de mai mulţi factori. În acest sens, UE şi-a dezvoltat un sistem eficient (sistem automatizat dactiloscopic) pentru realizarea căutării automatizate a datelor de referinţă aflate în sistemele de identificare a amprentelor digitale ale statelor membre.