Autoritățile au reținut un tânăr moldovean aflat în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru activitate de mercenariat.

Bărbatul este suspectat de acordarea pe parcursul anilor 2015-2016 a suportului logistic forţelor separatiste, participante la conflictul armat din sud-estul Ucrainei. Persoana a fost reţinută pentru 72 de ore și riscă privaţiune de libertate de la trei la șapte ani.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit că însoțitoarea acestuia, cetăţeană  a Ucrainei, era anunţată în căutare din luna martie 2017 de către organele de ocrotire a normelor de drept ucrainene pentru acordarea suportului entităţilor separatiste. Aceasta a fost deferită organelor de forţă ale Ucrainei.

Bănuiţii, în vârstă de 30 şi 28 de ani, ar fi participat în calitate de mercenari în entităţile separatiste din autoproclamata republică populară Lugansk.

Deşi activitatea de mercenariat este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi. În această ordine de idei, SIS atenţionează cetăţenii asupra gravităţii şi periculozităţii participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.