Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în acest răstimp, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit în mediu lunar de peste trei mii de utilizatori.
În cei patru ani de la lansarea portabilităţii numerelor de telefon, utilizatorii au continuat să manifeste interes față de acest serviciu.
Specialiștii ANRCETI explică diminuarea ușoară a numărului de portări prin faptul că utilizarea acestui serviciu a condus la echilibrarea ofertelor și tarifelor propuse de operatori, situație în care utilizatorii de telefonie au mai puține motive întemeiate de migrare de la un operator la altul.
Datele ANRCETI arată că în toți acești ani cei mai interesați în portabilitatea numerelor au fost utilizatorii de telefonie mobilă. Numărul acestor utilizatori constituie 91,5% din totalul beneficiarilor serviciului respectiv, iar numărul abonaților de telefonie fixă – 8,5 la sută din total. Aceeași tendință s-a făcut simțită și în șase luni ale anului 2017. Din 14,9 mii de numere portate în această perioadă, peste 13,7 mii au fost numere de telefonie mobilă (92,3%) și circa 1,2 mii – numere de telefonie fixă (7,6%).
Din cele 151,8 mii de numere de telefonie mobilă portate în perioada iulie 2013 – iulie 2017 cele mai multe numere – circa 88,8 mii – a primit în reţeaua sa SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 36,7 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – circa 26,2 mii. În aceeași perioadă, cele peste 14 mii de numere de telefonie fixă au fost portate în reţelele a 24 de furnizori. Cele mai multe numere au fost portate în reţelele fixe ale SRL ”Starnet Soluţii” (peste 6,4 mii) și SA „Orange Moldova” (3,3 mii).
Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie poate beneficia de portarea numărului de telefon în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări europene, în Republica Moldova acest serviciu este oferit gratis de către furnizori.