Groapa de gunoi din comuna Țânțăreni va fi reamenajată, iar gunoiul din capitală ar putea fi depozitat acolo. Municipalitatea va oferi aproape 40 de milioane de lei pentru construcția unor diguri și a unei stații de epurare. Mai mult, 10 milioane de lei urmează să ajungă sub forma de compensații locuitorilor pentru prejudiciul creat. Oamenii din Țânțăreni rămân însă pe poziții și spun că nu vor redeschiderea poligonului.

Groapa de gunoi de la Țântăreni este singura alteranativă luată în calcul de autoritățile locale pentru depozitarea deșeurilor din Chișinău. „Nu suntem de acord. Copii noștri cresc într-o atmosferă foarte rea, apa e otrăvită, de la gunoiște vine aer foarte urât și toată mizeria aceasta vine peste Țânțăreni”, spune un locuitor nemulțumit.

„De când nu lucrează poligonul de gunoi îi tare normal, te trezești dimineața, respiri aer curat, primești plăcere și iți vine să trăiești pe fața pământului, dar când vine murdăria și mirosul cela, apoi, vă spun cinstit, îți vine să mori”, spune un alt localnic.

Un proiect de modernizare a gropii de gunoi a fost votat astăzi în Consiliul Municipal Chișinău. Viceprimarul capitalei are însa unele rezerve. „Chiar dacă nu ne ducem la Țânțăreni, oricum stația de epurarea acolo o vom instala, pentru că trebuie de întreținut într-o stare salubră cel puțin teritoriul adiacent”, a explicat viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu.

Unii consilieri consideră că este nevoie de cât mai multe discuții. „Să educăm societatea că reciclarea să înceapă din apartamentele noastre prin sticla, carton pentru ca să facem bani”, a spus Ion Ștefăniță, consilier neafiliat.

Socialiștii au venit cu acuzații la adresa primarului general, aflat în arest la domicilu. „Din 2011 era foarte clar că problema depozitării deșeurilor la Bubuieci, există. Primarul promitea lunar oamenilor că această problemă va fi rezolvată”, a spus Ion Ceban, consilier PSRM.

Decizia Consiliului Municipal Chișinău vine în contextul în care mâine expiră termenul dat de locuitorii din comuna Bubuieci autorităților pentru găsirea unui alt loc unde să fie evacuate deşeurile din Chișinău.