Un nou capat de acuzare in privinta judecatorului Oleg Melniciuc. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a permis începerea urmăririi penale pe numele magistratului Oleg Melniciuc. La rândul sau, Oleg Melniciuc pledează nevinovat și spune că va ataca decizia la Curtea Supremă.

Procurorii au cerut să-l cerceteze pe Melniciuc pentru fals în declarația de avere după Art. 352¹ aliniatul 2. cod Penal. „Includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale se pedepsesc cu amendă în mărime de la 400 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.” Hotărârea poate fi atacata la CSJ în termen de 15 zile.

La ieșirea de la CSM, judecătorul a dat ochii cu jurnaliștii. „Sunt într-o stare nu foarte bună și nu vreau să dau explicații. Am dat explicații detaliate la CSM. În 2013 eu într-adevăr am comis o eroare, în 2016 eu consider corect. În 2013 a fost comisă o eroarea referitor la numărul cadastral a unui teren. Sunt nevinovat”, a declarat Melniciuc.

Totodată, Procurorul General a cerut suspendarea din funcție a judecătorului, dar și posibilitatea aplicării arestului preventiv pentru 30 de zile. Cererea a fost însă respinsă. CSM a ajuns la concluzia că arestul este o măsură excepțională care se aplică în situații de excepții și nu este cazul să fie arestat judecătorul pentru o infracțiune de acest gen.

Reamintim că, Oleg Melniciuc a fost reținut marți, 27 iunie, în cadrul unui dosar deschis pentru îmbogățire ilicită. Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016, Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300.000 de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Peste trei zile, când au expirat cele 72 de ore de la reținere, Melniciuc a fost eliberat. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a explicat ulterior pentru Moldova Curată că, potrivit legii, o măsură preventivă excepțională, trebuie aplicată în cazuri excepționale, iar cazul judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de îmbogățire ilicită, nu ar fi unul excepțional. De aceea Consiliul ar fi decis prin vot să respingă demersul procuraturii de a permite arestarea magistratului.