/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Emisiunea „WatchDog” cu Sergiu Tofilat, despre cum a fost furat miliardul

missing
05 iulie 2017, ora 21:38

În cadrul emisiunii a fost analizat raportul Kroll, iar invitatul a făcut precizări despre cum trebuie să funcționeze o bancă, dar și cum au funcționat tranzacțiile dubioase efectuate la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Grigore Furtună a menționat că pentru a acorda un credit, banca trebuie să analizeze mai multe aspecte care sunt obligatorii pentru a putea asigura un proces de creditare corect și protejat contra riscurilor nejustificate. Astfel, este necesar să se examineze afacerea de la început până la stingerea datoriei, precum și să fie analizate o serie de documente.

În total, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Tranzacțiile în astfel de proporții trebuiesc însă bine analizate, astfel încât banca să fie sigură că achitarea creditului va putea fi asigurată de către companii.

21 de persoane au cumpărat în aceiași zi pachete de acțiuni mai mici de 5%. Acestea au primit împrumuturi de la companii offshore și au devenit acționari la Unibank. Potrivit lui Furtună, acest lucru s-a făcut pentru a ascunde sursa de finanțare a acestor persoane și din ce bani s-au cumpărat aceste acțiuni, pentru că dacă o persoană sau un grup de persoane cumpără acțiuni mai mari de 5 %, aceștia cad sub incidența legii și trebuie să declare de unde au acest venit.

Potrivit lui Sergiu Tofilat și Grigore Furtună această schemă a fost acționată concertat , iar în următoarele ediții ale emisiunii vor mai discuta despre garanția eliberată de Guvern, creditele de urgență acordate băncilor, dar și cum s-au utilizate aceste mijloace bănești.

Emisiunea „WatchDog” poate fi urmărită în fiecare miercuri la ora 19.45.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram