Marți, 4 iulie, Parlamentul European a votat pentru acordarea unui ajutor macro-financiar pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit Maiei Sandu, liderul PAS, Guvernarea nu se bucură de acest ajutor și nici de încrederea și respectul euro deputaților.

La această concluzie liderul politic a ajuns în urma dezbaterilor care au avut loc la Chișinău pe marginea acestui fapt. „Din dezbateri aflăm că guvernarea de la Chişinău nu se bucură nici de respect şi nici de încredere din partea europenilor. E clar pentru mulți că guvernarea a luat Republica Moldova în prizonierat și încearcă să șantajeze UE ținându-i pe toți cetățenii drept ostatici ai lui Plahotniuc”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit ei, cei de la guvernare parazitează pe seama bunăvoinței europenilor, care vor doar să ajute un întreg popor.

„Banii au fost promiși ca ajutor pentru o populaţie sărăcită și disperată în speranţa că acest popor va avea puterea să genereze o clasă politică nouă capabilă să guverneze în interesul tuturor cetățenilor. Pentru aceasta, Moldova trebuie să rămână pe făgașul democraţiei şi eurointegrării. Iată de ce acest ajutor a fost condiţionat de respectarea principiilor democratice, inclusiv de respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Pentru că mesajele de la Bruxelles le stau în gât, guvernanții caută în ograda opoziției vinovații pentru situația creată. Opoziția e vinovată că ei nu sunt primiți bine la Bruxelles, că nu majorează pensiile așa cum au promis, că nu pot găsi miliardul furat… Dacă sunt atât de neputincioși, să plece! Asta le cer 97 de procente din populație!”, a mai scris ea.

Amintim că, banii pe care Republica Moldova i-a primit din partea UE sunt prevăzuți a fi acordați de Comisia Europeană în trei tranșe, iar, înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi. Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate.