Pacienții cu artroze la genunchi și șold vor beneficia rapid de endoproteze. Ministerul Sănătății a aprobat un ordin prin care permite medicilor ortopezi - traumatologi din spitalele raionale să efectueze operații de endoprotezare a șoldului şi genunchiului.

În acest scop, 30 de specialiști vor fi instruiți gratuit în România şi Turcia, în perioada iulie-decembrie 2017. Anunțul a fost făcut astăzi, 5 iulie, de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

La instruire vor participa medici traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat. Stagiul va dura două luni şi se va desfăşura în clinicile din Romania şi Turcia. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite de România și Turcia. Primii medici vor pleca la instruire în luna iulie, anul acesta.

Intervențiile vor fi efectuate în spitalele raionale din luna august, când vor reveni de la instruire primii 12 medici.

În acest an, în spitalele raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii. Endoprotezele au fost deja cumpărate prin intermediul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate şi urmează să fie distribuite în spitalele raionale.

„Din 2018 ne propunem să fie efectuate, anual, câte 3.000 de artroplastii. 1500 de intervenții vor fi realizate în aceste nouă spitale raionale selectate și 1500 – în cadrul Institului de Medicină Urgentă și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Până în prezent, operațiile de endoprotezare a șoldului şi genunchiului erau efectuate doar de Institutul de Medicină Urgentă şi Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie. Anual, aceste două instituții medicale făceau aproximativ 800 de intervenții.

Din această cauză, un pacient aștepta aproximativ cinci ani pentru a beneficia de endoproteze. În prezent, pe lista de așteptare pentru intervenții de şold şi genunchi se află peste 12 000 de persoane. În total, 1710 pacienți vor face tratamente până la sfârșitul anului 2017.