În premieră un spital din Republica Moldova are panouri solare instalate pe acoperiș. Grație acestui fapt, la robinet curge apa caldă non-stop, iar la iarnă va fi asigurată și căldura în calorifere. Reparat a fost și blocul alimentar al unității medicale. Investiția a costat aproape 6 milioane de lei.

Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail din Chișinău nu a mai avut apă caldă centralizată de 25 de ani. „Până în prezent apa caldă era asigurată prin boilere. Acum, acest lucru se întâmplă centralizat”, spune Mihai Moldovanu, Șef Direcția Sănătate Chișinău.

36 de baterii solare instalate pe acoperișul instituției medicale încălzesc apa care va curge prin robinete la orice oră indiferent de anotimp.

Capacitatea instalației este de opt tone de apă pe zi, temperatura maximă de încălzire atinge vara 90 de grade, iar iarna – 35 de grade. „Dacă sunt devieri în temperaturi, pentru că noi le înregistrăm, atunci noi căutăm unde e cauza și le înlăturăm”, spune Eduard Coptiuc, inginer.

Renovat a fost și blocul alimentar, unde iau masa zilnic peste 300 de pacienți. Bucătarii au acum în dotare mașină de tocat carne și de feliat pâinea, utilaje de curățat legume și diverse accesorii pentru gătit. Au fost create și săli separate pentru păstrarea alimentelor.

„Avem carne, pește, lactate, conform meniului. Avem meniuri standarde de șapte zile”, zice dietologul instituției, Liuba Pisov.

Realizarea proiectului a costat în jur de șase milioane de lei și a fost posibilă grație suportului Fondului pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova.