/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Își trăiește viața în pași de șah. Un bărbat a renunțat la funcțiile publice de dragul pasiunii pentru șah

missing
05 iulie 2017, ora 19:30

Și lui Ion Solonar pasiunea pentru șah i se trage din copilărie. Cel care i-a observat și i-a cultivat talentul a fost primul său profesor de educație fizică. Își amintește și acum de primele lecții. „Odată am pătruns în cancelaria pedagogilor și am jucat  șah toată noaptea cu un prieten. Ne-au găsit învățătorii acolo dimineața când au venit la lucru”, ne-a povestit Ion Solonar, antrenor de șah.

A reușit să-i molipsească de acest joc cam pe toți cu care a avut de a face, începând cu soția, copiii, nepoții și chiar vecinii. Fiica acestuia, de exemplu, este jucătoare profesionistă de șah, iar fiul deține titlul de Maestru Internațional în acest domeniu. Și soția, care la început îl trata cu scepticism, a devenit, între timp, campioană a Chișinăului la șah. em>„Veneam seara acasă, câteodată o găseam în lacrimi pentru că nu găsea cum să  o rezolve”, a povestit bărbatul.

Ion Solonar a încercat, de-a lungul vieții să încerce și altceva. A lucrat în calitate de ziarist, bibliotecar, funcționar public, dar dragostea de șah a învins. Pentru el conta să îmbine plăcerea cu profesia.

După ce a câștigat zeci de campionate naționale și mondiale de șah, luând și Meritul Civic, maestrul a decis să se retragă și să devină antrenor. „Nu pot sta pe două scaune, ori ești antrenor, ori ești jucător, sunt lucruri diferite”, a zis antrenorul.

Deși nu a numărat niciodată câți i-au trecut pragul, totuși, dintre cei care au reușit să obțină rezultate impresionante, sunt peste 20. Printre ei este și Viorel Bologan, cel care acum antrenează campioni la șah în Qatar. „Unul din primii mei discipoli este Viorel Bologan. El este unul dintre cei mai buni șahiști din lume, mare maestru”, își amintește antrenorul.

Și Viorel Bolocan își amintește cu drag de cel care l-a inițiat în lumea șahului. „Îmi aduc aminte de domnul antrenor, el stătea așa într-un scaun, privea lung la tabla demonstrativă de șah, și m-a întrebat dacă pot juca șah”, ne-a povestit Viorel Bologan, șahist.

Ion Solonar nu se oprește aici. El este în căutare de noi talente, punându-și multe speranțe în micii discipoli.
„Ne străduim să-i pasionăm de șah, aceasta e misiunea antrenorului, pe urmă ei singuri pătrund în șah foarte ușor, cu mare plăcere și nu e nevoie de alte măsuri”, zice antrenorul.

Elevii maestrului, fetițe și băieți de 6 și 8 ani, vin zilnic la orele de șah.

Pentru ca orele de șah să fie mai interesante, chiar și la cei 80 de ani ai săi, maestrul Ion Solonar ține pasul tehnologiilor informaționale. La masa de șah din cămeruța maestrului poți găsi doua calculatoare. În timpul orelor, la unul dintre ele derulează același joc ca și cel real. Astfel, copiii joacă împotriva programei din calculator, iar mai multe animăluțe din povești țin locul pieselor de șah.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram