De 82 de ani își trăiește viața printre regi, regine, cai, nebuni și turnuri. Este povestea celui mai experimentat antrenor de șah de la noi, Ion Solonar. Și acum maestrul încearcă să nască noi combinații pentru a pune un mat hotărât adversarilor, iar descoperirile sale le transmite elevilor, cei care, peste ani, îi vor purta celebrul nume.

Și lui Ion Solonar pasiunea pentru șah i se trage din copilărie. Cel care i-a observat și i-a cultivat talentul a fost primul său profesor de educație fizică. Își amintește și acum de primele lecții. „Odată am pătruns în cancelaria pedagogilor și am jucat  șah toată noaptea cu un prieten. Ne-au găsit învățătorii acolo dimineața când au venit la lucru”, ne-a povestit Ion Solonar, antrenor de șah.

A reușit să-i molipsească de acest joc cam pe toți cu care a avut de a face, începând cu soția, copiii, nepoții și chiar vecinii. Fiica acestuia, de exemplu, este jucătoare profesionistă de șah, iar fiul deține titlul de Maestru Internațional în acest domeniu. Și soția, care la început îl trata cu scepticism, a devenit, între timp, campioană a Chișinăului la șah. em>„Veneam seara acasă, câteodată o găseam în lacrimi pentru că nu găsea cum să  o rezolve”, a povestit bărbatul.

Ion Solonar a încercat, de-a lungul vieții să încerce și altceva. A lucrat în calitate de ziarist, bibliotecar, funcționar public, dar dragostea de șah a învins. Pentru el conta să îmbine plăcerea cu profesia.

După ce a câștigat zeci de campionate naționale și mondiale de șah, luând și Meritul Civic, maestrul a decis să se retragă și să devină antrenor. „Nu pot sta pe două scaune, ori ești antrenor, ori ești jucător, sunt lucruri diferite”, a zis antrenorul.

Deși nu a numărat niciodată câți i-au trecut pragul, totuși, dintre cei care au reușit să obțină rezultate impresionante, sunt peste 20. Printre ei este și Viorel Bologan, cel care acum antrenează campioni la șah în Qatar. „Unul din primii mei discipoli este Viorel Bologan. El este unul dintre cei mai buni șahiști din lume, mare maestru”, își amintește antrenorul.

Și Viorel Bolocan își amintește cu drag de cel care l-a inițiat în lumea șahului. „Îmi aduc aminte de domnul antrenor, el stătea așa într-un scaun, privea lung la tabla demonstrativă de șah, și m-a întrebat dacă pot juca șah”, ne-a povestit Viorel Bologan, șahist.

Ion Solonar nu se oprește aici. El este în căutare de noi talente, punându-și multe speranțe în micii discipoli.
„Ne străduim să-i pasionăm de șah, aceasta e misiunea antrenorului, pe urmă ei singuri pătrund în șah foarte ușor, cu mare plăcere și nu e nevoie de alte măsuri”, zice antrenorul.

Elevii maestrului, fetițe și băieți de 6 și 8 ani, vin zilnic la orele de șah.

Pentru ca orele de șah să fie mai interesante, chiar și la cei 80 de ani ai săi, maestrul Ion Solonar ține pasul tehnologiilor informaționale. La masa de șah din cămeruța maestrului poți găsi doua calculatoare. În timpul orelor, la unul dintre ele derulează același joc ca și cel real. Astfel, copiii joacă împotriva programei din calculator, iar mai multe animăluțe din povești țin locul pieselor de șah.