„Poporul nostru a trecut prin multe vitregii și nedreptăți de-a lungul istoriei, în diferite epoci și sub diferite regimuri. Am avut o soartă marcată de multe suferințe. Deportările în masă constituie una dintre aceste pagini negre ale istoriei, când o parte însemnată din populație a fost dezrădăcinată și supusă persecuțiilor. Acele evenimente nu trebuie date uitării și trebuie condamnate”. Acesta este mesajul cu prilejul împlinirii a 68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, al Președintelui țării, Igor Dodon.

„Represaliile au fost condamnate la cel de-al XX-lea Congres al PCUS, din 25 februarie 1956. Ele au fost intens analizate și supuse oprobriului public în anii ’90, și în Rusia, și în fostele republici sovietice. Ele rămân în memoria colectivă a tuturor popoarelor care au pătimit, dar mai ales în memoria familiilor care au trecut prin acele experiențe”, a mai adăugat șeful Statului.

Dodon susține că regretabil că astăzi unele partide și unii lideri discreditați încearcă să-și facă PR politic făcând speculație pe seama acelor evenimente istorice triste. „Ei încearcă să scoată profit politic din durerea oamenilor. Așa ceva este mizerabil și inacceptabil”, a mai adăugat președintele.

„Transmit condoleanțele mele tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor. Iar pe politicieni în îndemn să învețe din lecțiile istoriei și să nu încerce să aducă trecutul în viitor, pentru interese de partid,” menționează Igor Dodon.

Ziua victimelor stalinismului, 6 iulie, a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr.116-XVI din 22 mai 2008. Astfel în această zi, în toate localitățile țării sunt coborâte în bernă drapelele de stat.