Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și al SUA, Donald Trump, se vor întâlni vineri, 7 iulie, la Hamburg (Germania) în cadrul summitului G20, grupul țărilor cu cea mai dezvoltată economie, a anunțat marți consilierul Kremlinului pe probleme politice, Iuri Ușakov, menționează Agerpres.

Generalul H.R. McMaster, consilier pentru securitatea națională al Casei Albe, a subliniat că Donald Trump dorește o relație „mai constructivă” cu Rusia și că unul dintre obiectivele deplasării președintelui american în Europa este de a stabili o „abordare comună față de Rusia” și de a „răspunde la comportamentul destabilizator” al puterii ruse.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un „om strălucit și plin de talent”, dar cei doi lideri nu s-au întâlnit în mod direct până acum.

De fapt, relațiile între Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancțiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană.

În același timp, Moscova a denunțat ferm lansarea de către SUA a 59 de rachete de croaziera contra unei baze aeriene din Siria, ca represalii pentru un presupus atac cu arme chimice la Khan Shaykhun, provincia Idlib, în luna aprilie, atac atribuit de Occident regimului sirian.

Vladimir Putin a apreciat câteva zile mai târziu, într-un interviu pentru presa rusă, că relațiile dintre Rusia și SUA s-au „degradat” de la sosirea lui Donald Trump la putere la Casa Albă.