Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat astăzi a șasea emisiune „Împărțit la doi”, prezentând femeile în politică. Vitalia Pavliceno, Maia Sandu, Zinaida Greceanâi și Monica Babuc povestesc cum e să apuci taurul de coarne în corida politică, dar și despre curajul lor de a intra în apele tulburi ale politicii moldovenești.

Locul femeii e la cratiță sau la tribuna parlamentului? Democrația are un răspuns simplu la această întrebare – locul femeii e acolo unde își dorește ea să fie. Important e ca dorința ei să fie conștientă și asumată.

Într-o societate cu viziuni patriarhale, cum este cea din Republica Moldova, pentru doamnele care ajung la cârma țării provocarea este dublă. Pe de o parte, ele trebuie să le demonstreze bărbaților că sunt capabile să poarte pe umeri povara puterii, iar, pe de altă parte, să înfrunte stereotipurile potrivit cărora rolul femeii ar fi cu totul altul, decât să conducă un stat.

Astfel, în timp ce datele statistice arată că, în Republica Moldova, femeile constituie mai mult de o jumătate din populația țării, în legislativul de la Chișinău avem doar 21 de deputate din numărul total de 101 parlamentari, ceea ce înseamnă puțin peste 20 la sută.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău.