Spiritele din Parlamentul de la Chișinău nu pot fi calmate nici de momentele de reculegere. Astăzi, cu ocazia împlinirii a 68 de ani de la cel mai mare val de deportări, deputații au adus un omagiu victimelor. La scurt timp, însă, liderul comuniștilor din Moldova a mai cerut un minut, de această dată pentru cei care pleacă în străinătate la muncă.

„V-aș ruga, onorat plen, să păstrăm un minut de reculegere pentru toate victimele care au suferit”, a menționat Andrian Candu.

„Astăzi sunt deportați de actuala guvernare 200 de mii de familii. Nu socotiți că mai trebuie un minut de reculegere, dle Candu?”, a spus Vladimir Voronin.

„V-ați întrebat, dle președinte Voronin, câți au plecat în perioada în care ați fost dvs președinte? Haideți atunci să tragem linia și să fim mai toleranți”, a replicat Candu.

Victimele deportărilor au fost comemorate și la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării din Chișinău. Acolo au venit membri și simpatizanți ai Partidului Liberal. „Așa cum în 1949, la 6 iulie, au intrat noaptea și au ridicat în Siberia oameni, așa în 2017 au ridicat și au dus colegii mei de partid și i-au închis. Aproape 45 de mii în noapte 5-6 iulie au fost ridicați. Preșul ăsta a preșului Dodon, Ivan Ceban, a zis ieri că ce mai vrem noi, au fost condamnate deportările, să ne uităm înainte”, a susținut Mihai Ghimpu.

Reacția șefului statului nu s-a lăsat mult așteptată. Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „este regretabil că unele partide încearcă să se trezească din leșinul politic făcând speculație pe seama evenimentelor istorice triste”. În opinia președintelui, acești lideri politici încearcă să scoată profit din durerea oamenilor.

Astăzi s-au împlinit 68 de ani de la cel mai mare val de deportări ale regimului comunist din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.