Ministerul Mediului a elaborat un proiect cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2017-2018, în cadrul căruia sunt modificate termenele de vânătoare și sunt stabilite noi limite de recoltare a vânatului.

Potrivit proiectului, în fondurile cinegetice ale terenurilor preponderent neîmpădurite, gestionate de asociațiile vânătorilor şi pescarilor din Republica Moldova precum și în fondurile de vânătoare din fondul forestier, vânătoarea va fi organizată în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători.

Proiectul l-a indignat pe fostul ministru, Valeriu Munteanu: „Se propune aprobarea spre vânat a 19.000 de iepuri de câmp, efectivul cărora a crescut substanţial în ultimii doi ani, în perioada acţiunii prohibiţiei la această specie. Chiar dacă majoritatea vânătorilor şi a oamenilor de ştiinţă recunosc că în perioada ultimilor doi ani a sporit considerabil populaţia iepurilor de câmp, autorii proiectului doresc reducerea acesteia, exclusiv pentru satisfacerea intereselor unui grup restrâns de iubitori de vânătoare”.

Potrivit inițiativei se va mai permite vânarea a 22.000 de fazani, 2.700 de gâște, 20.000 de porumbei și 25.000 de prepelițe. „La fel, se permite împuşcarea a câte 20.000 de porumbei şi raţe, lişite, găinuşe de baltă, protejate anterior. În această situaţie, nu cred să mai vedem la iarnă stolurile de lebede şi raţe, care au poposit acum câteva luni pe meleagurile noastre, graţie liniştii instaurate de interdicţia vânătorii acestor specii de păsări”, a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Valeriu Munteanu speră însă ca membrii Guvernului să nu accepte acest proiect și să solicite autorilor de la minister să revină asupra propunerilor.