Colaboratorii subdiviziunii teritoriale ANSA din Ungheni au efectuat 2 controale inopinate la blocurile alimentare din taberele de odihnă a copiilor, în urma cărora, la una din taberele evaluate, s-a constatat că nu toate produse alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă provenienţa. Totodată au fost depistate produse neconforme şi cu termenul expirat: brânză de vaci – 20 kg; smântână – 10 kg; carne de bovină – 5 kg; caşcaval cu cheag tare – 5 kg; carne de pui -45 kg, bifidoc – 20 kg.

În timpul controlului taberei a fost prezent și distribuitorul produselor alimentare, care, de asemenea, a fost evaluat privind condiţiile de transportare a produselor alimentare. S-a stabilit că produsele alimentare de origine vegetală sunt transportate în comun cu produsele alimentare de origine animală. De asemenea, personalul care asigura transportarea şi manipularea produselor alimentare nu dispunea de control medical şi vestimentaţie specială de protecţie sanitară. În acelaşi timp, din cauza nerespectării condiţiilor termice de păstrare a produselor uşor alterabile, produsele distribuite deja erau neconforme (ambalaj bombat). Produsele neconforme au fost ridicate şi nimicite. În rezultatul controlului s-a întocmit proces verbal pe cauză contravențională.

Tot în această perioadă, la o unitate comercială au fost depistate produse alimentare cu termen de valabilitate expirat şi fără acte de provenienţă (lapte – 4,5 litri; unt – 2 kg; parizer din carne de găină – 1,2 kg). Produsele date au fost ridicate şi nimicite.

În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite 9 acte de control, 5 prescripţii şi 2 procese verbale de contravenţie.

Foto: ansa.gov.md

Foto: ansa.gov.md