Publicitatea băuturilor alcoolice va fi parțial interzisă la radio, tv, presă scrisă, internet, transportul public etc. Aceasta va fi permisă doar în timpul evenimentelor naționale, în magazinele specializate, pe teritoriul întreprinderilor producătoare, pe bilete de călătorie sau în aeronave.

Parlamentul a votat în ședința de joi, 6 iulie, în prima lectură, un proiect de lege care prevede modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul controlului alcoolului, transmite IPN.

Potrivit proiectului, la radio și tv publicitatea la alcool va fi permisă după ora 22.00 până la ora 7.00. Imagini cu produse alcoolice nu vor fi publicate în primele și ultimele pagini ale ziarelor sau revistelor. Cât privește mediul online, publicitatea la alcool va fi permisă doar pe paginile web ale producătorilor din domeniu.
Promovarea băuturilor alcoolice va fi interzisă la o distanta mai mică de 200 de metri de instituțiile de învățământ, cămine pentru elevi și studenți, instituțiile medico-sanitare, terenuri de sport, unități militare, șantiere de construcții și reparații etc.

Viceministra sănătății Liliana Iaşan a spus pe marginea prezentării documentului că Republica Moldova se numără printre ţările cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor în rândul populației adulte – 16,8 litri anual. Rata standardizată a mortalității legată de consumul de alcool în Republica Moldova este de 222 de decese la 100 de mii de locuitori, una dintre cele mai înalte în lume.

Alcoolul este factorul nociv numărul unui pentru sănătatea populației Republicii Moldova. La evidenta instituțiilor medico-sanitare publice se află peste 45 de mii de persoane care suferă de alcoolism, dintre care 15% sunt femei. Un caz de tratament al psihozei alcoolice costă 5800 lei.