„Mulțumesc, România!” Asta a spus azi președintele Igor Dodon, care a mers în satul sau natal pentru a participa la ceremonia de redeschidere grădiniței din copilăria sa. Clădirea stătea deja să se prăbușească, dar a fost salvată, grație banilor Guvernului de la București.

Un milion de lei a costat reparația. Așa că redeschiderea a fost o adevărată sărbătoare. „A prins culoare și a căpătat o noua viață, spun oamenii despre singură instituție preșcolară din sat”, ne-a declarat o femeie prezentă la eveniment.

Era de acum într-o stare anti sanitară, cădea tencuiala, cădeau ferestrele. Noi suntem rămași în urmă, dar mulțumim. Așa e soarta moldovenilor de peste Prut”.

Adesea dând dovadă de o retorică antiromâneasca, astăzi la eveniment președintele Igor Dodon a fost recunoscător.
Reparația capitală a acestei grădinițe a fost posibilă cu suportul prietenilor și partenerilor noștri de peste Prut. Vreau să mulțumesc Guvernului României, prietenilor noștri, pentru acest gest foarte frumos, pentru acest proiect social. Sunt ferm convins că relațiile noastre bilaterale vor continua la fel de fructuos cum a fost până acum”, a declarat Igor Dodon.

Anterior, șeful statului a declarant într-un interviu că a făcut o donație de 100.000 de lei pentru reparația grădiniței.

Totul este nou, așa că nu poate să trezească altceva decât mulțumire, atât pentru educatoare, cat și pentru bucătărese.

În ultimii ani România a alocat 26 de milioane de euro pentru reconstrucția unităților preșcolare din Republica Moldova. Investițiile noastre au mers în toate raioanele, pentru că credem noi, în felul acesta reușim să contribuim la educarea și la șlefuirea celei mai importante resurse ale unei țări, oamenii. Învățând, educându-se într-o grădiniță adusă la standarde europene, copiii vor putea să crească frumos, vor putea să fie oameni de nădejde, vor putea să aibă grijă de destinele țării dvs.”, a declarat la eveniment Ambasadorul României, Daniel Ioniță.

Pentru lucrările de renovare la grădinița din Sadova, din grantul oferit de Guvernul României au fost alocate peste 921.000 de lei. Din acești bani a fost schimbat acoperișul, au fost renovate sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iar bucătăria a fost renovată și dotată cu utilaj modern. De asemenea, a fost renovat sistemul electric și sistemul de ventilare, a fost procurat mobilier nou pentru grădiniță și amenajat cabinetul medical.

Grădinița din satul Sadova este frecventată de circa 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.
Informații despre proiect.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.