Șefa Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova Kristina Baleišytė și viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii au avut o întrevedere în cadrul căreia au efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperării Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi obiectivelor Planului individual de acţiuni al Parteneriatului (IPAP) care constituie o reflectare practică a acestei cooperări.

Viceministrul Darii a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic și cooperării practice cu Alianţa în spiritul Parteneriatului pentru Pace. În acest sens, deschiderea  Biroului de Legătură NATO la Chişinău, cu statut de reprezentanţă diplomatică, în cadrul căreia vor activa experţi civili din statele-membre şi partenere NATO, va facilita cooperarea pe linie bilaterală, inclusiv procesul de implementare a proiectelor cu sprijinul Alianţei.

În context, oficialul moldovean a exprimat mulţumiri Alianţei Nord-Atlantice pentru asistenţa acordată ţării noastre în procesul de reformă a sectorului de securitate şi apărare, precum şi pentru proiectele realizate în cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate, etc.

La rândul său, şefa  Biroului de Legătură NATO a menţionat disponibilitatea Alianţei de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară în domeniile prioritare identificate de comun acord cu autorităţile Republicii Moldova, în particular, privind consolidarea capacităţilor naţionale ce ţin de comunicarea strategică şi organizarea instruirilor experţilor naţionali.

Acordul privind înfiinţarea  Biroului de Legătură NATO a fost semnat la 29 noiembrie 2016, cu prilejul vizitei la Cartierul General NATO a Prim-ministrului Republicii Moldova Pavel Filip şi a întrevederii cu Secretarul General NATO Jens Stoltenberg.