Piotr Alii este câștigătorul ediției concursul „MÂNDRIA”, competiție destinată tinerilor designeri din Moldova din cadrul festivalului IA MANIA. În cadrul competiției, tinerii designeri sunt îndemnați să se inspire din portul românesc și să-l stilizeze într-o manieră nouă, creativă, modernă și inovatoare într-o colecție prêt-à-porter.

Proaspătul absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice Piotr Alii și echipa sa, au reușit să cucerească jurații concursului cu colecția „Blăstăm basarabean”. În total, zece tineri au luptat pentru a câștiga marele trofeu: 5 mii de lei și premiile din partea sponsorilor evenimentului.

Colecția prezentată de echipa lui Piotr este alcătuită din 33 de modele, iar această cifră nu este deloc întâmplătoare (33 – vârsta la care a murit Isus). Aceasta a fost fragmentată pe 3 scene: Nașterea (Botezul), Nunta (Cununia), Moartea. La IA MANIA au fost prezentate doar 7 piese din colecție.

Istoria noastră este istoria unei tragedii. Lupta acerbă, pe viață și pe moarte a bătrânului pământ moldav. Nenorocirea neamului pusă pe seama furiei divine. Un popor profund înfricoșător și rănit în adâncul lui rămâne a fi însetat de absolut și veșnicie. Asta numim noi Blăstăm Basarabean, pentru că suntem determinați congenital să ne conformăm sorții și să ne resemnăm, nefiind capabili pentru confruntarea cu răul, iar pregătirea spirituală a grupului Piotr Alii face născută colecția cu acest nume: Blăstăm Basarabean”, susțin tinerii designeri.

Toate 3 scene sunt cele mai importante acțiuni din cultura și viața unui basarabean. Aceste fragmente definesc realitatea moldovenească. Iar ceea ce a pregătit echipa Piotr Alii pentru Ia Mania a reprezentat doar teaser pentru show performance care va fi prezentat în viitorul apropiat.

Potrivit autorilor, colecția lor este plină de o simțire înaltă pentru natura eternă, are un caracter ritualist care se bazează pe folosirea unor simboluri și misticului care predomină în prezentare și caracterizează în deplină măsură stilul lui Piotr Alii.

Vedetele colecției au fost modelul Cristina Robu, care a interpretat rolul unei văduve, și prezentatoarea TV Lilu Ojovan.

Vedeți mai jos imagini cu ținutele prezentate în cadrul concursului MÂNDRIA:

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!