Academia de Științe se va ocupa doar de cercetare și nu va mai administra banii, destinați pentru proiecte de știință. Asta prevede noul Cod cu privire la știință și inovare, aprobat de cabinetul de miniștri. Decizia l-a nemulțumit pe președintele Academiei, Gheorghe Duca, cel care conduce această instituție de mai bine de 13 ani. Academicianul s-a aflat deseori în atenția presei care a scris că ar deține mai multe imobile de lux în capitală, dar și peste hotarele țării.

„Toate academiile din lume practic au biblioteci. Și grădina botanică la fel. Sunt instituții de menținere a fondurilor genetice și instituții de păstrare a rezultatelor științifice. Nu se poate lua de la academie posibilitatea de a fonda, chiar și laboratoare, grupe. Cred că asta este o greșeală”, a spus Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe.

„Nu e vorba de lichidarea acestor entități, ci doar de resubordonarea lor”, a menționat Iurie Ciocan, Șeful Centrului de Implementare a Reformelor.

„Dle Duca, noi nu facem dezbatere publică. Pe mine m-a pus în gardă proiectul inițiat de Academie de a oferi câte 2,8 ha, în parteneriat public privat, pe lângă Bibliotecă. Deci, să gestioneze patrimoniul cei care pot să o facă. Academia să se ocupe de Știință”, a ținut să explice premierul Pavel Filip.

Nemulțumirea lui Gheorghe Duca a fost provocată de documentul care limitează atribuțiile Academiei de Științe. Aceasta nu va mai gestiona fondurile din domeniul cercetării, iar accesul la acești bani va fi extins și pentru alți doritori. Astfel, aceste atribuții vor fi transmise unei entități care urmează a fi creată și subordonată direct Guvernului – Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

Odată cu această reorganizare, vor crește fondurile destinate proiectelor de cercetare de la 174 de milioane până la 340 de milioane. Vor putea participa la aceste proiecte atât instituțiile superioare de învățământ private, publice, grupuri de cercetători, cercetători independenți.

Pe lângă faptul că Academia nu va mai avea dreptul de a fonda instituții de cercetare, cele existente vor trece în subordinea ministerului Educației. De asemenea, Academia nu va mai administra activitatea Grădinii Botanice, iar biblioteca acesteia va fi controlată de ministerul Culturii. Totuși, proiectul de lege urmează a fi examinat în Parlament.

Anterior, președintele Academiei de Științe a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Duca a fost acuzat că a călătorit pe bani publici sau că, împreună cu soția, a primit salarii de sute de mii de lei nejustificat. Presa a mai scris că academicianul ar deține două case de lux și câteva apartamente în capitală, dar și câteva imobile peste hotarele țării. Gheorghe Duca nu a comentat acuzațiile.