Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind trecerea în gestiunea Ministerului Economiei a Aeroportului Internațional Mărculești. Conform documentului, transmiterea întreprinderii va fi efectuată în termen de o lună.

În calitate de fondator al acestei companii de stat, Ministerul Economiei va întreprinde acțiunile necesare pentru creșterea eficienței sale.

În nota informativă la document se arată că în ultimii ani, activitatea ÎS Aeroportul internațional Mărculești se înrăutățește. Astfel, veniturile din vânzări s-au redus de la 39,06 mil. lei în 2014 la 7,4 mil. lei în 2015. Compania a suportat pierderi de 21,1 mil. lei în 2015, comparativ cu profit de 3,76 mil. lei în 2014.

Potrivit proiectului, aceste rezultate se datorează unei gestionări ineficiente atât în aspect managerial cât şi corporativ.

Aeroportul din Mărculești a fost creat în 2004, în baza fostului aerodrom militar. Suprafața acestuia este de 265,2 ha. În iulie 2008, parlamentul a aprobat legea privind crearea în baza infrastructurii acestei companii de stat a unei zone economice libere, cu acordarea regimului vamal și fiscal preferențial și crearea climatului favorabil pentru atragerea investițiilor și implementarea proiectelor economice în aeroportul Mărculești.