Consiliul Municipal a adoptat decizia cu privire la adoptarea bugetării civile, care este o nouă modalitate de a implica cetățenii și de a asigura interacțiunea dintre întreprinderile municipale și populație. Este vorba de un milion de lei, alocat în anul curent, care va fi disponibil pentru implementarea mai multor proiecte.

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să propună proiecte ce ar putea soluționa următoarele probleme:
– calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor;
– managementul defectuos al deșeurilor;
– aspectul inestetic al orașului;
– construcțiile neautorizate;
– transportul public problematic;
– starea proastă a trecerilor subterane;
– lipsa parcărilor;
– gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân;
– activitatea SEL-urilor.

Proiectele pot fi depuse în perioada 10 – 31 iulie. În luna august proiectele vor fi analizate, după care vor fi selectate cele care întrunesc toate condițiile necesare.

Proiectele vor fi clasificate în două categorii: proiecte mici și proiecte mari.

Proiectele mici sunt acele în care valoarea costului de implementarea se încadrează de la 30.000 de lei până la 10.000 de lei, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de un milion de lei.

Proiecte mari sunt acele în care valoarea costului de implementarea se încadrează de la 100.000 de lei până la 50.000 de lei, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de două milioane de lei.

Proiectele pot fi depuse de persoane cu vârsta mai mare de 16 ani, care au domiciliul în municipiul Chișinău. Proiectele se depun prin formularul de cerere ce poate fi accesat AICI.

În cazul proiectelor mici este necesară colectarea a 50 de semnături, iar în cazul proiectelor mari, lista trebuie să includă 100 de persoane care susțin proiectul dat.

Selectarea proiectelor se va face de către locuitorii municipiului Chișinău, care au atins vârsta de 16 ani, printr-un vot deschis, pentru care vor fi desemnate puncte de votare.