Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre conform căreia mașinile alimentate cu gaz vor avea acces interzis în parcările subterane. Decizia a fost luată pentru a proteja interesele populației, dar și pentru a minimaliza posibilele riscuri de incendii și explozii la exploatarea mașinilor utilate cu sistem de alimentare cu gaze.

Necesitatea limitării accesului/staționării pentru autovehiculele alimentate cu gaz în parcările subterane ale clădirilor locative multietajate, clădirilor social-culturale, clădirilor publice și administrative a fost susținută și argumentată și de Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Argumentul primordial este că această decizie asigură protecția clădirilor.

Potrivit inițiatorilor proiectului, mai mulţi agenţi economici nu respectă regulile de securitate și nu instalează în parcajele subterane detectoarele de gaze, sisteme de alarmă, de ventilare, de stingere automată a incendiului, inclusiv a semnelor de interzicere, iar în prezent nu se respectă în totalitate nici cerințele privind reutilarea automobilelor pentru consum de gaze lichefiate sau gaze comprimate, existând un pericol major pentru securitatea exploatării parcajelor subterane, implicit a clădirilor în care sunt încorporate.

Parcarea mașinilor utilate cu sistem de alimentare cu gaz în parcările subterane este interzisă în mai multe țări.