/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Sistemul naţional de cercetare şi inovare va fi optimizat. Vor fi create două agenții în domeniu

10 iulie 2017, ora 09:36

Potrivit proiectului, în sectorul educaţional urmează să fie creată Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare (ANACEC), care va îngloba atribuţiile Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, ale Inspectoratului Şcolar Naţional şi ale Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare. De asemenea, Agenţia va evalua modul de implementare a Curriculumului naţional şi modul de administrare a examenelor şi evaluărilor în învăţământul general.

Totodată, proiectul propune ajustarea cadrului instituţional de administrare a domeniilor cercetării şi inovării, competenţele în acest sens fiind concentrate la nivelul Executivului, care va aproba documentele de politici ce vor reflecta priorităţile în sector. Acestea din urmă vor fi elaborate de comunitatea ştiinţifică în cadrul forumului suprem, reprezentat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, care va exercita rolul de consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovării.

Un alt aspect important vizează perfecţionarea modului de finanţare a priorităţilor în domeniile cercetării şi inovării. În acest scop va fi constituită Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare. Autoritatea va fi responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători, prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora. Accesul la fondurile gestionate de Agenţie va fi uşurat prin excluderea mecanismului acreditării organizaţiilor din domeniile cercetării şi inovării şi înlocuirea acestuia cu instrumentul de evaluare şi confirmare a titlurilor ştiinţifice realizată de ANACEC.

Resursele financiare necesare pentru implementarea proiectului sunt estimate la 2,2 milioane de lei. Totodată, reorganizarea entităţilor menţionate va asigura optimizarea cheltuielilor bugetare anuale pentru administrarea domeniului cu aproximativ 9,1 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram