În contextul admiterii 2017, Universitatea de Stat din Moldova lansează programul „Bursa de Excelenţă”, conceput în vederea susţinerii absolvenţilor de liceu cu rezultate excelente obţinute la olimpiadele internaţionale şi naţionale sau la alte competiţii prestigioase.

Programul este destinat candidaţilor la domeniile Matematică, Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie şi presupune acordarea pe toată perioada studiilor de licenţă realizate la USM, cu confirmarea obligatorie prin rezultate excelente academice în perioada sesiunilor de examinare, a trei categorii de Burse de Excelenţă:

1. Bursa în valoare de 1500 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane.

2. Bursa în valoare de 2000 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la competiţii internaţionale prestigioase.

3. Bursa în valoare de 3000 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la Olimpiade internaţionale.

Locurile gratuite în căminele USM se vor oferi la solicitarea bursierului respectiv. Totodată, Universitatea de Stat din Moldova oferă locuri bugetare USM, susţinute din mijloacele proprii ale Universităţii pentru candidaţii la studii de licenţă la specialităţile:

-din domeniile Matematică, Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie cu media de concurs nu mai mică de 8,00;
-din domeniile ştiinţe sociale şi umaniste cu media de concurs nu mai mică de 9,00.
-candidaţii care au aplicat la studii la USM prin platforma e-Admitere vor fi scutiţi de taxa de înscriere.

Al treilea an consecutiv candidaţilor la studii de licenţă cu medii de concurs înalte le sunt oferite locuri de studii bugetare USM. De asemenea, sunt susţinuţi prin scutiri de taxă şi studenţii cu performanţe academice, inclusiv sportivii de performanţă.