Proteste ample în ziua în care modificarea sistemului electoral va fi propus spre votare în Parlamentul de la Chișinău. Este anunțul făcut de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. La rândul său, reprezentanții guvernării îndeamnă opoziția extraparlamentară să participe la îmbunătățirea documentului, ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Liderii PPDA declară că forțele de opoziție și societatea civilă trebuie să facă front comun pentru a nu admite votarea în lectură finală a proiectului de lege care prevede trecerea la votul mixt.

„Am păstrat într-un cadru civilizat toate activitățile de până acum, același lucru trebuie să-l facem și de acum în acolo. Mă tem că va fi cu neputință”, a declarat Andrei Năstase, Președintele PPDA.

„Este necesar să coordonăm activitățile cu societatea civilă, cu partidele de opoziție și să fim prezenți masiv lângă Parlament, să facem tot posibilul și imposibilul să nu admitem acest vot”, a spus Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

De cealaltă parte, democrații, care sunt inițiatorii modificării sistemului electoral, afirmă că documentul, votat în primă lectură, a intrat din nou în dezbatere publică după ce Comisia de la Veneția nu a recomandat trecerea la votul mixt în actualele condiții politice.

„Noi respectăm dreptul fiecărui cetățean de a se exprima liber. Dreptul fiecărui cetățean la întruniri pașnice. Invităm absolut toți oponenții noștri să vină la aceste dezbateri”, a declarat Sergiu Sârbu, deputat PD.

Aceste dezbateri sunt boicotate de PPDA și PAS, deoarece, afirmă cele doua formațiuni, guvernanții mimează discuțiile despre care spun ca sunt inutile, întrucât oricum vor face doar ceea ce le convine. Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că modificarea sistemului electoral va fi votata până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.