Întâi septembrie va veni cu noutăți deloc îmbucurătoare pentru unii elevi, părinți și profesori din capitală. Opt școli din capitală urmează a fi închise parțial, iar gimnaziul din comuna Ciorescu își va închide ușile cu totul, conform unei liste aprobate de responsabilii de la educație. În locul lor, autoritățile vor să construiască spații pentru grădinițe. Directorii instituțiilor de învățământ spun ca au fost luați prin surprindere și se declară impotriva optimizării.

Printre școlile care urmează a fi reorganizate este și gimnaziul cu predare în limba ucraineană, „Taras Șevcenco”. Aici învață 120 de elevi, în timp ce capacitatea instituției este de 800 de persoane. Managerul gimnaziului se declară indignat de decizia autorităților municipale.

„Eu cred că nu trebuie să se grăbească pentru că școlile trebuie păstrate și atunci când școlile se închid se transformă în clădiri deplorabile”, spune Stanislav Brânjatiuc, managerul gimnaziului.

În timp ce unele școli vor fi optimizate parțial, cel putin una va fi închisa în întregime. Este vorba de gimnaziul nr. 45 din suburbia Ciorescu. Institutia urmează a fi comasată cu Liceul „Nicolae Bălcescu”, din aceeași localitate.

„Nu mi s-a spus nimic mie. Copii într-adevăr sunt puțini, problema trebuie de rezolvat pentru că aici sunt puțini, iar copiii sunt din diferite sate”, a spus Raisa Boeva, managerul gimnaziului nr. 45, Ciorescu.

„Scopul acestor optimizări este de a elibera blocurile fostelor grădinițe pentru a repara aceste blocuri și a redeschide grupe noi de grădinițe”, a explicat șeful interimar DGETS din cadrul Primăriei Chișinău, Alexandru Fleaș.

Reforma optimizării instituțiilor de învățământ a început în 2007. Pe atunci, în Moldova erau 1444 de școli. În 2015, numarul acestora a ajuns la 1268.