/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Un vis realizabil, dacă vor fi investitori. Un tânăr a propus construirea unui spital oncologic pentru teza sa de licență

missing
10 iulie 2017, ora 19:30

Potrivit băiatului, odaia va fi aranjată ca o obișnuită cameră de joacă pentru copii. Spitalul va avea trei blocuri pentru diferite tipuri de vârstă începând copii de la un an până la 3, copii de la 3 până la 7,8 și deja cei maturi.

După calculele tânărului, spitalul ar urma să fie construit abia în 10 ani, iar ideea de a ridica un centru modern pentru tratarea copiilor de cancer i-a venit după ce a vizitat de mai multe ori secția destinată celor mici din cadrul Spitalului Oncologic.

„Atunci când intri în acest spital și vezi copiii mici, vezi durerea lor în ochi. Este o imagine foarte dureroasă, acest lucru te motivează la maxim”, spune băiatul.

În macheta centrului, viitorul arhitect a inclus salonul în care va sta copilul, camera de joacă, sălile de clasă în care copiii să-și poată continua studiile, o sală de cinema și una de teatru. Dumitru s-a gândit și la părinți, pentru care, la fel, vor fi create odăi în care să se odihnească în perioada în care îngrijesc de copii.

„Nu poți să îl ții în patru pereți la toate procedurile fără ca să îi aduci măcar un pic de zâmbet pe față, adică e binevenită treaba și chiar ar fi bine să fie ceva distractive pentru ei”, mai spune Dumitru.

„Eu vreau să îl felicit că are gânduri atât de bune, că el are compasiune pentru copii ăștia pentru că el a început să înțeleagă că nu este cea mai bună perioadă a vieții, a fi în spital. Mi-ar fi foarte interesant să cunosc acest proiect”, a spus, pentru Tv8, Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

Dumitru spune că centrul ar putea fi amplasat în sectorul Botanica, între străzile Grenoble și Drumul Schinoasei. Capacitatea va fi de 400 de paturi pentru copii în stare gravă, 160 de paturi pentru cei care trec în reconvalescență.

„Aceste centre oncologice sunt construite doar din investiții sau de peste hotare sau a persoanelor care au posibilitatea să investească milioane de dolari știind că nu vor avea venit înapoi”, explică băiatul.

Ideea lui Dumitru l-a lăsat fără cuvinte pe coordonatorul său de licență. Acesta spune că a acceptat din prima să muncească împreună cu el pentru a ajunge la un rezultat bun de pus de practică.

„Mi-a plăcut și mie foarte mult, este pentru prima dată așa o teză de licență, deci din toți studenții pe care am avut ocazia să îi pregătesc, Dumitru s-a descurcat foarte bine”, a spus Corneliu Crețu, lector universitar, coordonatorul tezei de licență.

În Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ 70 de copii bolnavi de cancer, iar statisticile arată că acest număr este în creștere de la an la an. Singura instituție unde se tratează acești copii este Spitalul Oncologic, în cadrul căruia activează o secție pentru cei mici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram